Secretarul CEC Andrei Volentir participă la observarea referendumului din Marea Britanie

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, participă la Manchester în cadrul programului pentru vizitatori în vederea observării referendumului privind apartenența la Uniunea Europeană (UE) din Marea Britanie, care are loc în data de 23 iunie curent.

Evenimentul este organizat de Comisia Electorală a Regatului Unit la care participă reprezentanți ai mai multor autorități electorale din Europa, Africa, Asia și America. Din delegația Comisiei mai face parte și Diana Zaharia, coordonator superior al proiectului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Îmbunătățirea calității democrației prin suport parlamentar și electoral”.

Programul cuprinde un șir de activități, precum observarea deschiderii procedurii de validare a voturilor prin corespondență, vizitarea mai multor secții de votare dintr-un șir de localități suburbane, observarea procesului de numărare a voturilor și de totalizare a rezultatelor referendumului.

În cadrul întrunirilor, reprezentanții Comisiei Electorale a Regatului Unit au făcut o scurtă prezentare a principalelor aspecte privind sistemul electoral britanic, reglementarea legală a campaniei electorale, au vorbit despre istoricul relațiilor Marii Britanii cu UE, a factorilor ce au determinat declanșarea referendumului, a modurilor de măsurare a opiniei publice înaintea scrutinului, despre consecințele juridice ale referendumului.

Organizarea vizitei a fost organizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Îmbunătățirea calității democrației prin suport parlamentar și electoral”, susținut financiar de Guvernul Suediei și Guvernul Norvegiei.

Reamintim că aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemați joi la urne în cadrul unui referendum privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Urnele se deschid la ora locală 7:00 și se vor închide la 22:00.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ”Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.

Foto: cec.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.