Şalaru: Securitatea l-a avertizat pe Miron Găgăuz privind riscurile construcţiei tronsonului de cale ferată Cahul – Giurgiuleşti

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, afirmă că a găsit un document semnat de fostul şef al SIS în perioada 2007-2009, Artur Reşetnicov, adresat fostului director al căilor ferate, Miron Găgăuz, în care securitatea îi atrage atenţia asupra încălcărilor comise la lucrările de construcţie a tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti.

„Documentul atrage atenţia asupra riscurilor pe cale le implică proiectul, inclusiv o catastrofă ecologică în zonă. Nici măcar proiect nu putem să-l numim. Un proiect nu poate fi construit dacă nu are expertiza tehnică necesară. Atunci s-au luat decizii prin hotărâre de guvern şi atât. Iniţial chiar domnul Găgăuz era împotriva construcţiei acestui tronson de cale ferată”, a afirmat Şalaru în cadrul emisiunii "ora de vârf" de la Radio Chişinău.

Totuşi, Ministrul Transporturilor consideră necesar acest tronson de cale ferată, însă a precizat că trebuia din start altfel elaborat proiectul. Oficialul a relevat că la ora actuală tronsonul trece prin 3 localităţi care nu şi-au dat acordul asupra traversării de către căile ferate a porţiunilor de teren din localităţile respective. Astfel Căile Ferate din Moldova (CFM) trebuie să plătească suma de 40 milioane lei pentru a delimita terenurile în cauză.

Şalaru a menţionat că din cauza sumelor cheltuite de CFM la construcţia tronsonului Cahul-Giurgiuleşti, a fost tăiată din bugetul căilor ferate suma necesară de bani pentru repararea şi întreţinerea celorlalte tronsoane, ceea ce a cauzat încetinirea vitezei trenurilor.

„În prezent, după ce am reparat câteva porţiuni, viteza medie a trenurilor este de doar 38 km la oră”, a subliniat Şalaru.

Mai mult decât atât, oficialul a spus că angajaţii căilor ferate erau obligaţi să lucreze cu o zi în plus în săptămână, fără a fi remuneraţi, pentru ca CFM să poată recupera o parte din banii cheltuţi în proiectul Cahul-Giurgiuleşti.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.