Să gândim comparativ

De Andrei Munteanu

Chişinău (Moldova.ORG) — Suntem martorii unei farse, care pe bună dreptate e pasibilă de a fi considerată sarcastică şi chiar grotescă – spotul publicitar al comuniştilor în campania electorală.

Indiscutabil discuţiile pe aceste teme au fost, sunt şi vor fi în toate ţările. Ceea ce se observă la noi în R.M., e că acestea sunt cu totul „specifice” printr-o „calitate deosebită”, e ceva ce ne caracterizează; prin felul cum ne sunt politicienii, lumea crede că aşa suntem toţi cetăţenii R.M.

Şi totuşi, dacă ne referim la discursurile politice înveşnicite pe spoturi video, şi dacă ne permitem să avem anumite atitudini, sau chiar viziuni critice cu privire la unele sau altele, ar fi incorect să nu abordăm comparativ aceste secvenţe şi/sau manifestări reflectate.

Astfel în spotul publicitar al PCRM sunt criticaţi Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, primul pentru nişte gesturi joviale iar D-l Lupu pentru că vede în D-l Ghimpu o persoană demnă doar de aprecieri pozitive. Cu alte cuvinte, D-l Lupu mai este criticat indirect şi pentru o capacitate normală, care încă lipseşte multora din societatea noastră, de a face distincţie între gesturile joviale ale unui om şi seriozitatea caracterului sau integritatea d-lui (în acest caz ale D-lui Ghimpu).

Să fie oare aceste trăsături cele mai „periculoase” manifestări ale reprezentanţilor clasei politice din R.M.? Pot oare jovialitatea D-lui Ghimpu şi justa apreciere ale d-lui din partea colegului de alianţă fi considerate temeiuri, pentru a crede că sunt manifestări în faţa cărora: „Moldova nu mai poate pierde?”. Tocmai că nu. În ce constă pierderea?

Oricine din noi, care citeşte pentru diferite scopuri, cunoaşte că s-a mai scris despre jovialitate, bunăoară despre jovialitatea lui Ion Creangă şi, ca să vezi, Ion Creangă nu a fost criticat pentru jovialitate din simplu motiv că, din câte ştim, nu s-a prea implicat în politică dar a preferat să scrie în cea mai mare parte poveşti pentru copii.

Pe de altă parte, daţi să ne reamintim cu toţii de interviul lui Vladimir Voronin, din 27 Septembrie 2010, la Pro-TV Chisinau, plasat pe pagina acestui canal de televiziune, şi ascultaţi ce zice d-l ex-preşedinte după întrebarea: „Este Ţiganca o proprietate a familiei Voronin?”. Cred că acest interviu, de fapt ca şi multe altele auzite de la dânsul, sunt o reflectare evidentă a unor fapte foarte regretabile, despre care lumea se face a nu le observa – este vorba de o evidentă dezinformare publică, despre care încă urmează să mai aflăm detalii şi să ne mai amuzăm, dar probabil mai târziu.

Acum, dacă facem o comparaţie între spotul publicitar al comuniştilor din campania electorală şi interviul lui Vladimir Voronin, pe bună dreptate se merită de analizat comparativ şi de chibzuit – ce este mai periculos pentru viitorul poporului R.M. – jovialitatea sau deposedarea oamenilor de valori publice şi acces liber la acestea, astfel încât s-a ajuns a fi pasibile de nevoia iniţierii unei anchete penale? 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.