S-au scumpit ţigările în România!

Producătorul de ţigarete British American Tobacco a scumpit, de luni, cu 50 de bani(0,5 lei) pe pachet toate sortimentele pe care le comercializează pe piaţa din România. Magazinele care vând ţigări au început, treptat, să primească noile liste de preţuri, anunţă www. capital.ro.

Astfel, ţigaretele Kent Kent Blue, Silver, White sau HD costă acum 16 lei româneşti, faţă de 15,5 lei anterior. Acelaşi preţ îl au şi Rothmans şi Lucky Strike.

Un pachet de Dunhill care costa 16,5 lei are un preţ de 17 lei acum. Un pachet de PALLMALL costă cu 50 de bani mai mult – 15 lei.

Totuşi, cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice.

În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

De notat că, potrivit datelor statistice citate de presade peste Prut, piața neagră a țigaretelor din România a avut o evoluție fluctuantă în primele cinci luni din 2016: 16,9% în mai, în creștere față de 14,6% în martie și în ușoară scădere față de ianuarie 2016 (17,8%), conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Procentul de 16,9% continuă să depășească media de 16% din 2015, precum și cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

‘Și în mai 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre care bate recordul ultimilor șapte ani, depășind 50%.

Produsele provenite din Republica Moldova se află în scădere (minus 4,5 p.p. față de martie, până la 14,7%), iar Ucraina și Serbia se mențin la nivel relativ constant (20,4%, respectiv 3,4%).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.