Rușii și ucrainenii duc lupte grele pentru Lugansk. Explicăm cine și cum avansează

Lupte grele sunt purtate în aceste zile în Sievierodonețk, oraș în estul Ucrainei, în regiunea Lugansk. Situația din zonă se schimbă de la o zi la alta, ca într-un joc de ping pong. Acest lucru nu le permite observatorilor internaționali să facă un portret clar al rezultatelor acestor lupte și să vină cu prognoze concrete. 

La sfârșitul lunii mai, trupele militare rusești au început să înainteze spre unul dintre cele mai importante orașe industriale din Donbas și cel mai mare centru al industriei chimice din Ucraina. După ocuparea Luganskului de către forțele pro-ruse în 2014, Sievierodonețk a devenit centru administrativ ucrainean provizoriu al regiunii. Astfel, aceasta s-a transformat într-un nou punct de atracție pentru autoritățile de la Kremlin, care și-au propus să acapareze regiunea până la 1 iunie. Însă, așa cum termenii nu au fost „respectați”, trupele rusești au început să atace masiv, încercând să înainteze și să distrugă tot ce le stă în cale.  

Atac – contraatac

De câteva ori, forțele militare ucrainene locale, formate din 10 mii de soldați, erau cât pe ce să fie înconjurate și înfrânte, la fel ca în cazul Mariupolului, fără a putea să-și suplinească rezervele militare. Cu toate acestea, de fiecare dată, ucrainenii au reușit să evite acest scenariu, scrie Kyiv Independent.

Potrivit șeful administrației locale, Roman Vlasenko, forțele ucrainene dețin controlul asupra zonei industriale a orașului, în special asupra marii fabrici chimice Azot, și a unei părți din cartierele rezidențiale. Ceea ce constituie circa 40-50% din teritoriul orașului, afirmă el. De asemenea, acesta afirmă că trupele rusești atacă dur străzile orașului și zonele rezidențiale, dar  nu regiunea industrială, cum afirmă autoritățile rusești. 

În primele zile ale lunii iunie, bătălia părea să se apropie de sfârșitul ei tragic. Trupele ruse erau doar la un pas de a întrerupe linia cheie de aprovizionare a trupelor ucrainești. Trupele agresorilor înaintau rapid, ajungând aproape de centrul orașului. De aceea, conducerea ucraineană s-a văzut nevoită să îndemne soldații să se retragă, ca să se salveze, înainte de a fi prea târziu. Dar lucrurile au luat complet o altă întorsăturile în următoarele 48 de ore. Ucrainenii au contraatacat, forțându-i pe ruși să se retragă înapoi în partea de Est a orașului, în timp ce forțele ucrainene au reușit să reia părțile de Sud-Vest ale orașului.

Comandamentul ucrainean a decis să atragă armata rusă într-un război urban de luptă strânsă, unde trupele rusești sunt lipsite de infanterie înalt calificată și unde supremația sa în ceea ce privește artileria și sprijinul aerian este serios diminuată. Menirea acestei strategii este să epuizeze atât militarii, cât și rezervele de armament. Cu toate acestea, situația rămâne extrem de critică pentru ucraineni.  

„Orașe moarte”

În cadrul unei conferințe de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că din cauza bombardamentelor nesfârșite făcute de ruși, Sievierodonetsk și Lisiceansk s-au transformat „în două orașe moarte”, ruinate și golite de civili. Cu toate acestea, Ucraina nu are de gând să cedeze ușor aceste localități, care în cazul în care vor fi complet distruse, nu vor aduce rușilor avantaje economice sau militare substanțiale. Totuși, Kremlinul continuă să investească și să suplinească trupele militare în această luptă urbană, inclusiv trupe prost echipate și antrenate din Donbasul ocupat, doar de dragul de a revendica restul regiunii Lugansk cât mai curând posibil. 

De aceea, Ucraina continuă să atragă noi rezerve la Sievierodonețk, asta pentru a echilibra forțele rusești implicate. Potrivit comandamentului Ucrainei, Rusia a atras în luptele din zona Sievierodonetsk și Lisiceansk cel puțin 50% din totalul forței sale, aproape 100 de grupuri tactice de batalion, abandonând unele puncte ocupate din regiunea Zaporijiia și Izium. Potrivit observatorilor internaționali, Rusia și-a irosit o mare parte din capacitatea generală de a continua operațiunile ofensive.

Aspirațiile Kremlinului 

Până acum, forțele ruse au transformat orașul Popasna într-o ruină și s-au apropiat mult de drumul național Bahmut-Lisiceansk (poreclit „drumul vieții”). De asemenea, trupele rusești au ocupat porțiuni importante ale drumului din apropierea orașului Vasîlivka, la granița dintre regiunile Donețk și Lugansk. Însă, acolo au fost oprite de rezervele ucrainene, ceea ce i-a împiedicat pe ruși să formeze un pod de legătură la sol între regiunile ocupate de ei încă în 2014. 

Forțele militare ruse au eșuat în încercările lor de a traversa râul Severski Donețk, pentru a încercui armata ucraineană. Astfel, agresorul nu a reușit să obțină progrese tangibile, motiv pentru care a decis să lanseze un atac frontal total asupra Sievierodonețk. Potrivit informațiilor prezentate de ucraineni, președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat capturarea întregii regiuni Lugansk până la 1 iunie și a întregii regiuni Donețk până la 1 iulie, astfel încât Kremlinul să poată prezenta o „victorie” în războiul său prelungit din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

La 3 iunie, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că trupele ucrainene au contraatacat și astfel au alungat trupele ruse din orașul Metolkino, la Sud-Est de Sievierodonețk. Această acțiune a ucrainenilor a fost numită și „miracolul de la Sivirodonețk”, care a schimbat cursul bătăliei, în care deja se credea că urmează retragerea Ucrainei și pierderea orașului. Dar luptele dure continuă și finalul nu este deloc previzibil. 

Surse foto: nytimes.com; The Week, Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.