Rusia scindeaza GUAM-ul

Pentru a se împăca cu Putin, Voronin îl trădează pe Saakaşvili

Marţi, la Moscova, s-a aflat într-o vizită de lucru vicepremierul moldovean Andrei Stratan, ministru de Externe. Deşi s-a aflat în capitala Moscovei doar în tranzit spre China, A. Stratan a fost primit călduros de către omologul său, Serghei Lavrov. Potrivit unei surse din MAE rus, întâlnirea a fost „neformală, dar productivă”: Lavrov şi Stratan au discutat despre reluarea cooperării economice, precum şi despre problema transnistreană.

Felul în care a fost primit la Moscova vicepremierul moldovean – deschis şi binevoitor – dovedeşte o apropiere a poziţiilor Rusiei şi RM. Săptămâna trecută, la Chişinău s-a aflat în vizită ministrul rus al Învăţământului, Andrei Fursenko, tot el copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Ieri, în capitala RM s-a aflat Grigori Krasin, viceministrul rus de Externe, care este responsabil cu readucerea în atenţia părţilor a diferendului transnistrean. În afară de reanimarea procesului de negocieri în problema transnistreană, un alt scop al deplasării lui Karasin în Moldova – care pare a fi cel mai important – este îmbunătăţirea relaţiilor moldo-ruse. Potrivit unor zvonuri, pentru a cădea la pace cu Chişinăul, Kremlinul e gata să facă încă un gest larg – să-l înlocuiască pe actualul ambasador rus în RM, Nikolai Reabov, cunoscut pentru criticile la adresa autorităţilor moldovene şi susţinerea demonstrativă a Transnistriei. Acum însă, potrivit surselor noastre, Reabov nici măcar nu figurează în lista delegaţiei care îl însoţeşte pe Gr. Krasin.

Actuala apropiere dintre Moscova şi Chişinău are loc pe fundalul conflictului de proporţii ruso-georgian. Ţinând cont de acest lucru, împăcarea dintre RM şi Rusia devine destul de avantajoasă pentru Kremlin. Astfel, dacă acum trei ani, dl Voronin era prieten cu liderii „revoluţiilor colorate”, Mihail Saakaşvili şi Viktor Iuşcenko, iar în retorica antirusească autorităţile moldovene nu se deosebeau de cele georgiene, în timpul amintitului conflict, RM – care face parte, alături de Georgia, din GUAM – a avut un comportament foarte pragmatic. Când deputaţii din opoziţie au încercat să facă lobby în parlament pentru aprobarea unei declaraţii de condamnare a sancţiunilor Moscovei împotriva Georgiei, iniţiativa lor a fost respinsă de către fracţiunea partidului comunist de guvernământ.

Acest comportament al autorităţilor moldovene faţă de un aliat din GUAM poate fi explicat prin faptul că o atitudine de condamnare a Moscovei ar fi costat scump Chişinăul. „Sunt gata de semnare acorduri pentru aproape toate problemele acute din relaţiile moldo-ruse. În scurt timp aşteptăm să fie rezolvată pozitiv problema vinului. Iar până la 1 noiembrie urmează să fie convenite tarifele pentru gazele naturale şi energia electrică importate din Rusia”, a menţionat o sursă din guvernul de la Chişinău. În aceste condiţii, conducerea moldovenească a decis să nu rişte şi să nu supere Moscova, amestecându-se în confruntarea dintre Rusia şi Georgia. Cu atât mai mult cu cât, prin exemplul Georgiei, Rusia a arătat foarte clar cum este capabilă să răspundă unui vecin neconciliant. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.