Rusia: reducere relativă a zonei de incendii

De Alexandru Eftode

Peste 560 de incendii acoperind 80 de mii de hectare mai ardeau joi în Rusia.

Ministerul situaţiilor excepţionale din Rusia spune că zona cuprinsă de incendii în jurul Moscovei s-a micşorat cu mai mult de o pătrime, joi. Serviciul meteo a prognozat că valul de căldură fără precedent care a turmentat Rusia în cea mai mare parte a acestei veri se va încheia săptămâna viitoare. Joi, locuitorii Moscovei au putut respira aer curat pentru prima dată după mai mult de o săptămână.

Fumul des instalat deasupra Moscovei s-a împrăştiat datorită vântului favorabil şi stingerii mai multor incendii din jurul oraşului, acordîndu-le un respiro locuitorilor capitalei ruse. Oamenii au ieşit, joi, afară fără măştile omniprezente. Pentru prima dată în mai mult de o săptămână, turnurile Kremlinului şi cupolele bisericilor au putut fi văzute clar pe cerul Moscovei fără perdeaua de fum galben care le învăluise.

Meteorologii au avertizat că smogul se poate întoarce la sfârşitul săptămânii, când vântul îşi va schimba direcţia. Ştirea bună anunţată de şeful serviciului meteo, Roman Wilfand este că temperaturile înalte vor scădea săptămâna viitoare, la finalul unei veri toride fără precedent.

Ministerul Situaţiilor Excepţionale a anunţat succese în stingerea incendiilor din jurul capitalei ruse şi a spus că pompierii au reuşit să reducă aria incendiilor în restul ţării. Dar peste 560 de incendii acoperind 80 de mii de hectare încă mai ardeau joi în Rusia.

Ministerul a spus şi că toate incendiile din zona contaminată de catastrofa nucleară de la Cernobîl din 2006 au fost stinse rapid, iar nivelul radiaţiei a rămas în limitele normale. Ecologiştii avertizaseră că particulele radioactive rămase după catastrofă puteau fi ridicate în aer de incendii şi răspândite de vânt.

Cea mai călduroasă vară în Rusia de când s-a început, cu 130 de ani în urmă, efectuarea înregistrărilor a costat ţara mai mult de o treime din recolta de cereale. Guvernul a introdus o interdicţie de export până la sfârşitul anului. Preşedintele Dmitri Medvedev a spus că autorităţile centrale şi locale vor monitoriza preţul grâului zi de zi: „Trebuie să prevenim scumpirea grâului şi furajelor şi să înţelegem că ele pot afecta preţul alimentelor: făinii, pâinii, cărnii, laptelui”, a spus Medvedev.

Interzicerea exportului i-a nemulţumit pe fermierii ruşi care spun că rezerva de stat este suficientă pentru a acoperi consumul intern. Medvedev a spus însă că interdicţia va rămâne şi a promis un fond de peste un miliard de dolari pentru ajutarea fermierilor afectaţi de secetă şi incendii.

Sutele de incendii cuprinseseră în ultimele săptămâni zone extinse, iar rata mortalităţii la Moscova s-a dublat până la 700 de morţi pe zi, morgile fiind supraîncărcate.

O organizaţie de mediu cu sediul în Olanda, Wetlands International declarase miercuri că smogul deasupra Moscovei a fost generat mai ales de incendiile de turbă din apropierea capitalei ruse. În ciuda răspândirii pe o arie relativ mică, asemenea incendii, au spus ecologiştii, poluează atmosfera cel mai tare şi sunt greu de stins.

Organizaţia a salutat apelul premierului rus, Vladimir Putin pentru re-inundarea câmpurilor de turbă, ca singur mijloc pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare. Aceste zone fuseseră uscate ca oamenii să poată extrage turba şi să o folosească drept combustibil. Guvernatorul regiunii Moscova, Boris Gromov, a spus joi că activităţile pentru re-inundarea zonelor desecate au şi început şi că ele vor presupune desfăşurarea unei reţele de aproximativ 300 de kilometri de conducte de apă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.