Rusia, pe poziții marginale: Adunarea Generală a ONU dezaprobă anexarea Crimeii

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție prin care denunță referendumul din Crimeea și anexarea peninsulei de către Federația Rusă. Pentru adoptarea acesteia s-au pronunțat 100 dintre țările membre, 11 au votat împotrivă și alte 58 de state s-au abținut.

Puținele state care s-au plasat fără nicio rezervă pe pozițiile Rusiei se numără printre cele mai marginalizate de comunitatea internațională.

Rezoluția constată că plebiscitul nu are putere legală, dar nici nu-i obligă pe membrii Adunării Generale a ONU la acțiuni concrete. Textul acesteia este moderat și nu critică explicit Moscova, trebuind să strângă o majoritate simplă de voturi, remarcă AFP.

În consecință, potrivit REUTERS, numărul voturilor „pro” a depășit așteptările diplomaților occidentali, în pofida unui lobby agresiv al Moscovei împotriva adoptării acestui document.

Agenția ucraineană UNIAN îl citează pe reprezentantul Rusiei, Vitali Ciurkin, care a declarat că Crimeea nu are ce căuta în componența Ucrainei și a apelat la prevederile Cartei ONU cu privire la dreptul popoarelor la autodeterminare.

De cealaltă parte, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, care a declarat că prin amenințări nu poate fi atins scopul autodeterminării. „Ucraina a procedat înțelept, stăpânindu-și acțiunile”, a subliniat ea.

La fel, și reprezentantul Japoniei a spus că țara sa consideră referendumul din Crimeea drept o încălcare a statutului ONU și o amenințare serioasă la adresa normelor internaționale.

În final, împotriva rezoluției au votat Federația Rusă, Belarus, Zimbabwe, Venezuela, Siria, Bolivia, Armenia, Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua și Sudan.

Printre țările care s-au abținut figurează China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt, Senegal, Gabon sau Africa de Sud.

Sursă imagine: REUTERS

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.