România, principala destinaţie pentru Revelion a turiştilor din R.Moldova. Care e bugetul mediu alocat de moldoveni

România rămâne principala destinaţie pentru petrecerea Crăciunului şi Revelionului pe rit vechi a turiştilor din Republica Moldova, în special pentru staţiunile montane, la schi, însă din acest an mulţi şi-au îndreptat atenţia şi spre staţiuni din Ucraina sau chiar Bulgaria, unde preţurile sunt mai mici, spun reprezentanţii industriei de hospitality, scrie Agerpres.

„Vatra Dornei, Sângeorz-Băi, Valea Prahovei, Poiana Braşov sunt zonele preferate de turiştii moldoveni, mai ales pentru cei care vin la schi. Majoritatea aleg ca mijloc de transport autocarul pentru că le place să meargă în grupuri mai mari. Cei care vin cu autoturismul propriu aleg staţiunile apropiate de graniţă, în special din cauza preţului carburanţilor, dar şi pentru că nu au conexiuni aeriene bune. Majoritatea aleg să vină prin agenţii de turism, nu sunt obişnuiţi ca românii să îşi facă rezervări prin booking”, a precizat pentru Agerpres Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Bugetul mediu alocat de turiştii moldoveni pentru petrecerea acestor sărbători este cuprins între 150 şi 200 de euro de persoană, cu transport inclus. Aceasta face ca mulţi turişti moldoveni să se îndrepte către destinaţii de schi mai ieftine, precum Bukovel, în Ucraina, unde Mistral Chişinău a vândut vacanţe cu 270 de euro de familie şi transport inclus.

Ion Iordachi, preşedinte al Travel in Moldova apreciază că România ar avea mai mulţi turişti din Republica Moldova dacă ar exista conexiuni aeriene, sau o autostradă Moldova – Transilvania.

Reprezentanţii agenţiei clubului Zimbru Chişinău (Mistral Chişinău) spun că destinaţia de top este Valea Prahovei, în special pentru schi. Cei care vin să se odihnească, să petreacă, au ales Sovata sau Slănic Moldova.

Astfel, preţurile pentru un pachet de 3 nopţi la Călimani, cu cină festivă, a fost de 159 euro de persoană, în timp ce pentru 5 nopţi la Vatra Dornei, au fost de 209 euro de persoană, incluzând programe artistice, acces la piscină şi telescaun gratuit. La Şuior, în Maramureş, la poalele munţilor Gutâi, pachetul de 4 nopţi a costat 209 euro de persoană, notează Agerpres.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.