Ridicarea embargoului rusesc nu ar trebui sa ne entuziasmeze

Moldova.ORG — „Summitul CSI de la Minsk pare să se fi soldat cu ridicarea în calea exporturilor de produse alcoolice din Moldova şi cu perspective mai bune pentru stabilizarea relaţiilor energetice şi reluarea negocierilor privind diferendul transnistrean. Părerea noastră este că nu ar trebui să fim luaţi de valul entuziasmului… „, se comunica in publicaţia "Comentarii Săptămânale" difuzata de Centrul de analiză economică „Expert-Grup”.

Analiştii „Expert-Grup” menţionează „Ţinând cont de faptul că rădăcinile deciziei privind instituirea embargoului se află mai degrabă în domeniul politicului era de aşteptat ca asemenea probleme să fie soluţionate doar la nivel de şefi de stat, şi nu în cadrul comisiei inter-guvernamentale prezidate de prim-vicepremierul moldovean şi ministrul rus de educaţie sau la cea între miniştrii de economie. Lucru care şi s-a întâmplat”.

În comentariu se spune că o „dezgheţare” a relaţiilor între Federaţia Rusă şi Republica Moldova se poate întâmpla doar dacă progresele declarate în toate trei domenii fundamentale se materializează.

Referitor la gradul posibilităţii de realizare a deblocării exporturilor, precum şi implicaţiile şi costurile politice ce le poartă ridicarea embargoului de vinuri, cei de la „Expert-Grup” comentează „Este clar că soluţia „fereastra unică” este una temporară şi destul de sofisticată din punct de vedere logistic. Rămâne încă de văzut cât de aplicabilă este această soluţie. Însă, fără doar şi poate, ea reprezintă un gest politic, care va fi urmat cu deblocarea totală a exporturilor în cazul unor progrese în alte domenii”.

Potrivit lor, semnarea protocolului privind aderarea Rusiei la OMC de către Statele Unite, a demontat ultimul obstacole major în acest proces, dar şi a adăugat nerăbdare autorităţilor de la Moscova de a ajunge la un numitor comun cu Chişinăul (şi cu Tbilisi). Aceasta desigur a fortificat considerabil poziţiile în negocieri ale autorităţilor moldoveneşti.

„Caracterul politic al animozităţilor comerciale între Rusia şi Moldova nu a dispărut în neant. Respectiv, doar atingerea unui progres în sfera relaţiilor politice ar putea să ducă la soluţionarea chestiunilor economice. Judecând după aparenţe, acest progres a fost atins. Mai mult decât cert, acesta se referă la Transnistria, nu în zadar aceleaşi declaraţii ce vizau ridicarea embargoului conţineau referinţe şi la reluarea negocierilor privind acest diferend şi apropierea poziţiilor în acest sens. Ar fi vorbă de protocol de tranzit sau altceva, rămâne de văzut… „, conchid cei de la „Expert-Grup” // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.