Rezumat din Parlament: Nu scapă nici soacra și soția de ANI

Ședință ultra-scurtă astăzi la Parlament. Cu 15 minute înainte de începerea ședinței BECS a anunțat că nu va participa, iar asta a scurtat ședința cu cel puțin 45 de minute. În rezultat deputații PAS și ȘOR nu au dezbătut ordinea de zi prea mult. Tot azi la un moment dat s-a defectat sistemul electronic de vot, iar deputații au trecut „la metoda veche” și procesul s-a desfășurat, în mod ironic, ceva mai rapid.

Ce au votat astăzi deputații:

  • În a doua lectură a fost votat un proiect pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale. Va fi extins controlul averii și intereselor personale asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului. Dacă persoana supusă controlului se află în concubinaj sau dacă are persoane la întreținere, verificarea se va extinde și asupra averii acestor persoane. Proiectul de lege mai propune creșterea numărului de membri ai Consiliului de Integritate. Astfel, Parlamentul urmează să desemneze doi membri în Consiliu, în loc de unul. De asemenea, și Președintele Republicii Moldova ar urma să desemneze un membru în Consiliul de Integritate. Potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, aprobarea acestor norme legislative se numără printre condițiile Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței financiare pentru țara noastră.
  • Funcționarii publici care au trebuit să-și schimbe funcția de la un minister la altul în urma reorganizării acestora vor primi același salariu. Apariția acestui proiect de lege a fost cauzată de reorganizarea Ministerelor de la 9 la 13 și trecerea unor direcții și instituții din subordinea unui minister în a altuia. De exemplu, unele direcții, din punct de vedere juridic, au trecut de la Ministerul Educației la cel al Culturii. Astfel, funcționarii angajați în „Direcția Patrimoniu cultural”, deși teoretic au schimbat angajatorii și funcțiile, rămân cu aceleași salarii.
  • Persoanele care au împrumutat și nu au putut întoarce înapoi datoria nu vor putea fi evacuate din casă în perioada rece a anului, dacă acestea nu dispun de o altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Prevederile fac parte din proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova, inițiativă legislativă a Președintelui țării, aprobat în prima lectură. Documentul mai prevede că debitorul – proprietarul imobilului – nu va putea fi evacuat din casa sa în timpul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică. Ba mai mult, în a doua lectură s-a adăugat și o prevedere la automobil, care este folosit drept sursă de venit, fiind indispensabil debitorului.
  • Vitalie Lemne a fost numit în funcția de membru și vicepreședinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Acesta a activat anterior în cadrul MAIB, în calitate de manager coordonator relații-corporative iar până la numire era șef Departament Credite în cadrul unei bănci private.
  • A fost aprobată demisia deputatului PAS, Igor Talmazan. Acesta a fost numit în funcţia de director al Serviciului Vamal, pe 6 septembrie 2021, iar începând cu ziua de azi acesta ar încălca legea dacă ar deține și funcția de deputat, și cea de șef al Serviciului Vamal.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.