Rezumat din Parlament: Demiteri în Comisia Pieței financiare și alte legi votate pe butoane

Deputații s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință, prima din sesiunea de toamnă-iarnă. Pe ordinea de zi au fost introduse 20 de puncte. Ulterior însă, cu voturile PAS, au fost adăugate alte 5 proiecte. Totodată, pentru prima dată a fost pus în funcțiune votul electronic. Astfel, deputații nu au ridicat mâna, ci au apăsat pe butoane, rezultatul votului fiind afișat imediat după încheierea acestuia.

Cel mai mult timp, adică trei ore, deputații l-au petrecut pentru a audia raportul anual al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

  • Deputații au numit un judecător la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de Aliona Miron, candidatură respinsă anterior de majoritatea parlamentară PSRM+Șor. De această dată, pentru Miron au votat 53 de deputați PAS și trei de la Partidul Șor.
  • Deputații au votat un proiect de lege care le va da dreptul să controleze activitatea mai multor instituții. Astfel, parlamentarii vor putea să demită și să numească în funcție, dar și să audieze rapoartele anuale emise de conducătorii Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Toate aceste instituții au pârghii de regulare în diferite domenii importante precum economie, finanțe, audiovizual sau energetică.
  • A fost audiat raportul anual pentru anul 2020 al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. După trei ore de audieri, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a propus destituirea membrilor CNPF.
  • Parlamentul a adoptat cu 54 de voturi hotărârea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, din funcție sunt demiși: președintele Valeriu Chițan, vicepreședinții Nina Dosca și Iurie Filip, membrul comisiei Viorel Miron.
  • În primă lectură a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal și Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Astfel, noile prevederi dau împuterniciri Guvernului să numească directorii Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal la propunerea Ministerului Finanțelor. PAS motivează aceste măsuri prin faptul că doresc instituirea unei relații de subordonare strictă dintre Ministerul Finanțelor și cele două instituții care se subordonează.
  • Deputații au adoptat un proiect de hotărâre ce prevede inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA). Acest „control parlamentar” va fi făcut de Comisia juridică numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. În cazul unui aviz negativ sau a unui raport nesatisfăcător, se poate propune demiterea conducerii CNA și inițierea procedurii de numire a unei alte persoane. Cel mai probabil, așa și se va întâmpla, dacă ar fi să luăm în considerare retorica deputaților PAS.
  • Parlamentarii au aprobat demisiile a patru deputați. Au fost demiși Dumitru Budianschi (devenit Ministru al Finanțelor), Sergiu Litvinenco (devenit Ministru al Justiției), Andrei Spînu (devenit Ministru al Economiei și Infrastructurii), Natalia Gavrilița (devenită prim-ministră) și Rosian Vasiloi (noul șef al poliției de frontieră). Despre numele celor care vin în locurile eliberate se va ști după ce Comisia Electorală Centrală va lua o decizie în acest sens, iar Curtea Constituțională le va valida mandatul.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.