Rezumat din Parlament: Cei mai „harnici” 53 de deputați

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară. Despre întrunire s-a anunțat doar cu câteva ore înainte de eveniment. Ședința a fost boicotată de deputații PAS, PPDA, PDM și Pro-Moldova. La ședință au participat doar deputații PSRM și cei de la grupul Pentru Moldova și Partidul Șor, marea majoritate a proiectelor fiind votate cu 53-51 de voturi, în funcție de deputații prezenți în sală la momentul votului.

Ordinea de zi este practic aceeași ca și în cadrul ședinței de ieri, din ele neregăsindu-se mai multe proiecte de legi care au fost ieri „votate”.

Ce au votat azi deputații:

Parlamentul a adoptat, astăzi, Hotărârile pentru aprobarea Raportului privind executarea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 și Raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul 2019.

Sunt niște hotărâri de ordin tehnic, care fac parte din procesul obișnuit, din preajma adoptării legii Bugetului de Stat pentru anul viitor.

Deputații au votat în lectură finală un proiect de lege ce prevede majorarea vârstei de pensionare pentru judecători. Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Pentru a ieși la pensie, un judecător trebuie să muncească minim 13 ani în funcția de judecător, pe o perioadă de minim 20 de ani.

Tot în lectură finală deputații au votat proiectul de lege cu privire la mărirea amenzilor celor care profanează morminte. Potrivit proiectului, profanarea mormintelor va fi sancționată cu amenzi de până la 47 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Deputații au mai votat în lectura finală un procedeu legal prin care se stabilește un regim fiscal special pentru plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului COVID-19. Acestea vor constitui surse de venituri neimpozabile.

Cheltuielile suportate de angajator pentru testarea angajaților în vederea depistării virusului urmează să fie recuperate prin deducere cu condiția confirmării documentare a acestora.

Ultimele decizii ale deputaților în cadrul acelei ședințe a fost revocarea deputatei PDM, Monica Babuc din funcția de vicepreședintă a Parlamentului, și numirea în locul acesteia pe deputatul Platformei „Pentru Moldova” și Șor – Vladimir Vitiuc.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.