Republicii Moldova propune României crearea unui batalion mixt

De Mario Balint

România şi Moldova "ar putea crea un batalion mixt"

Ministrul apărării Gabriel Oprea a stabilit, alături de omologul său moldovean, Vitalie Marinuţa, priorităţile cooperării dintre cele două armate pentru anii următori.

În cadrul unei întâlniri diplomatice, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea a discutat cu omologul său moldovean despre propunerea Republicii Moldova de creare a unui batalion mixt.

Cele două părţi au apreciat că iniţiativa ar putea constitui un sprijin real în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state şi au agreat faptul că este necesară o analiză aprofundată a elementelor practice care să permită punerea ei în aplicare.

“Salutăm propunerea dumneavoastră de constituire a unui batalion mixt româno-moldovean, mai ales că Armata României a acumulat o experienţă valoroasă în acest domeniu prin activităţile desfăşurate în cadrul batalionului mixt româno-ungar şi al batalionului multinaţional de geniu româno – ungaro – slovaco – ucrainean Tisa”, a declarat ministrul român al apărării.

La finalul întrevederii, cei doi miniştri au semnat Protocolul de colaborare între Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare ale Republicii Moldova.

Semnarea protocolului oferă cadrul legal necesar dezvoltării colaborării în domenii ce vizează infomarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţi comune.

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, s-a întâlnit la sediul M.Ap.N. cu ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, aflat în vizită oficială de două zile în România împreună cu o delegaţie militară.

Activitatea s-a desfăşurat în contextul interesului manifestat de ambele părţi pentru relansarea relaţiilor bilaterale iniţiată pe timpul vizitei la Chişinău a preşedintelui României, Traian Băsescu, în luna ianuarie 2010.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat, la debutul întrevederii, că există acum premisele pentru reconstruirea unei legături durabile bazate pe încredere, solidaritate şi năzuinţe comune după o perioadă în care relaţiile de cooperare bilaterală au fost puse la încercare.

“Ne exprimăm solidaritatea faţă de Republica Moldova şi admiraţia faţă de poporul moldovean care a reuşit să realizeze o serie de transformări democratice pe parcursul anului 2009.

"Progresele făcute de noul guvern moldovean în timpul scurt de la preluarea conducerii ne oferă garanţia pentru ancorarea europeană a Republicii Moldova şi speranţa în ireversibilitatea parcursului său democratic”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.

În timpul discuţiilor s-a menţionat asistenţa acordată de România în domeniul învăţământului militar concretizată prin faptul că, în anul academic 2009-2010, un număr de 37 de studenţi din Republica Moldova frecventează diferite cursuri în instituţii militare de învăţământ din ţara noastră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.