Republica Moldova se agata de «Pachetul Balcanilor de Vest»

Ministrii de externe din statele Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei (SEECP) s-au reunit ieri la Salonic, in nordul Greciei, cu scopul de a fixa agenda discutiilor de astazi ale sefilor de state si guverne. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romånia, Serbia-Muntenegru si Turcia.

Summit-ul sefilor de state participante la Procesul de Cooperare in Sud-Estul Europei, care se desfasoara astazi la Salonic, va oficializa primirea Republicii Moldova in cea mai articulata formula de cooperare din zona sud-est europeana – SEECP. Ministrii de externe din statele SEECP au discutat, la reuniunea de ieri, trecerea Chisinaului de la statutul de observator la cel de membru al SEECP, Republica Moldova devenind singura tara a Comunitatii Statelor Independente acceptata ca participant la organizatie. „Este un interes strategic al Romaniei sa stie ca la granita de est, care este granita externa a Uniunii Europene, are un stat care are un parteneriat de tip privilegiat cu UE“, a spus Razvan Ungureanu, ministrul roman de externe.

Pe agenda sefilor de state si de guverne din SEECP se mai afla consolidarea organizatiei si readucerea in prim-plan a perspectivei de aderare la UE pentru statele din Balcanii de Vest, conform Agendei Salonic 2003.

Chisinaul trebuie sa faca reforme

Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman de externe, a explicat ca Republica Moldova trebuie „extrasa“ din politicile de vecinatate ale UE si introdusa intr-un dialog mai structurat – de tipul Acordului de Stabilitate si Asociere, cum au majoritatea statelor din Balcanii de Vest. Pentru a avea aceasta perspectiva, Chisinaul ar trebui sa demonstreze ca apropierea de UE nu este doar una retorica, ci si practica, realizata prin reforme politice si economice. „Primul pas ar trebui sa fie loialitatea fata de deciziile de politica externa ale UE“, a spus Ungureanu. In prezent, interesele Chisinaului si ale UE coincid in privinta problemei transnistrene, insa exista „restante“ de loialitate in privinta relatiilor cu Belarusul, si a unor aspecte din relatia cu Rusia. / Vlad Bårleanu (Salonic) // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.