Reprezentantii UE acreditati la Chisinau cer autoritatilor sa asigure in primavara lui 2009 alegeri libere si corecte

Reprezentantii misiunilor diplomatice, ai Delegatiei Comisiei Europene si Biroului Reprezentantului Special al Uniunii Europene, acreditati la Chisinau fac apel catre autoritatile moldovenesti sa asigure in primavara anului 2009, un scrutin democratic.

Intr-o declaratie comuna a diplomatilor europeni, remisa spre difuzare presei, se mentioneaza importanta garantarii deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competitia intre partide si candidati, precum si a ideilor al caror scop este de a proteja la maxim optiunile alegatorului.

„In aceasta privinta, observam, ca o serie de partide politice au reclamat dificultatile intampinate in indeplinirea noilor proceduri de inregistrare, impuse de Legea privind partidele politice. Obtinerea cu intarziere a unei inregistrari adecvate ar putea pune in pericol sansele partidelor politice sau ale candidatilor de a participa la alegeri sau ar conduce la imposibilitatea de a participa la acestea. In acest sens, atragem atentia Ministerului Justitiei sa asigure ca procedurile pentru inregistrarea partidelor si a miscarilor politice sa fie aplicate intr-un mod transparent, corect si la timp”, se arata in textul declaratiei.

In acelasi timp, semnatarii declaratiei s-au aratat ingrijorati de numarul in crestere al investigatiilor penale care au fost recent initiate impotriva politicienilor din opozitie si considera esential ca institutiile de drept sa actioneze impartial si transparent in mod vizibil.

De asemenea, semnatarii considera ca importanta garantarea accesului la mijloacele mass media al tuturor partidelor participante la alegeri precum si asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului alegerilor.

Referindu-se la amendamentele operate in Codul Electoral, semnatarii mai fac apel catre autoritati sa ia in consideratie in mod corespunzator recomandarile prezentate de Misiunea de Observare a Alegerilor efectuata de OSCE/ODIHR in 2005 si recenta recomandare a Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei cat si jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In concluzie, semnatarii declaratiei mai solicita conducerii R.Moldova sa asigure ca progresul in eforturile de apropiere de UE sa nu fie afectat de deficiente in implementarea procesului democratic. Diplomatii UE au conchis ca vor urmari indeaproape modul in care va evolua campania electorala si desfasurarea viitoarelor alegeri.

Declaratia a fost semnata de Ambasada Austriei, Ambasada Bulgariei, Ambasada Cehiei, Ambasada Frantei, Ambasada Ungariei, Ambasada Germaniei, Ambasada Lituaniei, Ambasada Poloniei, Ambasada Romaniei, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Delegatia Comisiei Europene in Moldova, precum si Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.