Referendum ca pretext pentru prezidenţiale

De Iurie Mocanu  Canicula din această vară a afectat nu doar culturile agricole, ci şi activitatea politicienilor. Liderii alianţei de guvernare au anunţat referendum pentru început de toamnă şi, majoritatea dintre ei, au plecat să-şi odihnească oasele la munte sau la mare.

Asistăm la cea mai plictisitoare şi amorfă campanie electorală din istoria ţării. Dacă nu apărea scandalul Mocanu-Plahotniuc, vara ar fi trecut sub tăcere din punct de vedere politic. Şi aceasta doar cu câteva zile înaintea unui scrutin. Un scrutin la care suntem chemaţi să votăm pentru modificarea Constituţiei. Interesul extrem de redus faţă de plebeiscit este explicat şi prin faptul că miza de fapt o constă alegerile prezidenţiale, care, cel mai probabil, vor urma în noiembrie.

Mesajele partidelor pe care le vedem pe panourile din capitală trădează intenţia reală a politicienilor. Aproape în exclusivitate, aceştia îşi fac campanie pentru prezidenţiale.

Chiar dacă doar trei lideri politici şi-au anunţat deschis intenţia de a candida, e vorba de Marian Lupu (PD), Valeriu Pasat (PUM) şi, un pic mai voalat, Vlad Filat (PLDM), mesajele de pe billboarduri ne dau de înţeles că vor fi mai mulţi candidaţi. Cel puţin şase. Să analizăm pe rând mesajele electorale.

PLDM ne îndeamnă să fim PUTERNICI şi să votăm, bineînţeles, PENTRU (un preşedinte PUTERNIC). Cine să fie oare acesta? Cel care ridică greutăţi, conduce maşini blindate, salvează câini de la înnec, prăşeşte etc. Bingo – Vlad Filat ! Putem paria că viitorul slogan al lui Filat în alegerile prezidenţiale va fi „SUNT PUTERNIC”!

Liderul PD, Marian Lupu ne spune că „Preşedintele TREBUIE să fie ales de popor”! Parcă nimic ce ar devia de la referendum. Cu o singură excepţie. Imaginea imensă a celui mai înalt politician, care ne induce ideea că scopul acestor panouri este promovarea lui Lupu, nu a plebeiscitului.

În cazul fostului şef al securităţii, devenit şef al Umaniştilor, Valeriu Pasat, totul e pe faţă. Pe billboardurile acestuia nici vorba de referendum. Doar imaginea celui implicat în scandalul comercializării MIG-urilor şi un motto cu puternică încărcătură electorală: „înCREDere NEAMului de bună CREDinţă”. Adică, eu am încredere în voi, iar voi să aveţi încredere în mine.

Actualul şef interimar al statului, Mihai Ghimpu, lider al liberalilor evită să spună dacă va candida. Mesajele PL ni-l descriu pe un candidat „DEMN”, „CINSTIT” şi „INCORUPTIBIL”. „Demn” pentru că nu s-a opus trimiterii militarilor la parada de 9 mai la Moscova, a creat o Comisie pentru condamnarea regimului comunist totalitar şi a decretat ziua de 28 iunie, Zi a ocupaţiei sovietice. „Cinstit” pentru că spune ce gândeşte, chiar dacă uneori se pare că nu gândeşte. „Incoruptibil” pentru că, spre deosebire de Lupu şi Filat nu este implicat în scandalul „mafiei lui Plahotniuc”. V-au convins aceste mesaje?

Prin oraş mai pot fi văzute panouri cu liderul Moldovei Unite, Vladimir Ţurcan. Acestea nu pomenesc nimic despre referendum. Doar promovează imaginea viitorului candidat al MU la prezidenţiale. Şi afişele electorale ale preşedintelui Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă promovează mai mult imaginea „omului” din imagine şi nu a plebeiscitului.

Cât priveşte comuniştii, cei care boicotează referendumul, aceştia se pare că lucrează pe două fronturi. Pe de o parte mimează boicotul, pe de altă parte, se pregătesc pentru alegeri prezidenţiale. De ceva timp se vorbeşte despre intenţia PCRM de a organiza încă un scrutin popular, numit şi „primeres” la americani.

Ei vor să „identifice” un „candidat din popor şi pentru popor”, pe care îl vor propune la viitoarele alegeri prezidenţiale. Un experiment care prea puţin să le aducă voturi în plus, dar care va mai dezmorţi scena politică moldovenească.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.