Recomandări ale UE pentru Republica Moldova

De Lina Grâu

Şeful delegaţiei CE la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat că Republica Moldova trebuie să-şi continue reformele în justiţie, în administraţia publică şi în economie, pentru a depăşi consecinţele crizei globale.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a susţinut o conferinţă de presă cu ocazia lansării, la Bruxelles, a Raportului Anual privind implementarea Politicii Europene de Vecinătate pe parcursul anului 2009, în cadrul căreia a trecut în revistă relaţiile dintre UE şi Republica Moldova.

În ultimii 5 ani, UE a venit în Republica Moldova cu mai mult comerţ, cu mai multe ajutoare şi cu mai multe relaţii de la om la om, precum şi cu proiecte concrete în domeniul energiei, a educaţiei, şi a ocrotirii sănătăţii, a subliniat Dirk Schuebel.

"Politica europeană de vecinătate este o poveste de succes care aduce rezultate concrete", a declarat în conferinţa de presă şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.

Potrivit lui, suportul direct acordat de UE Republicii Moldova în ultimii cinci ani se ridică la 500 milioane euro, însă Chişinăul trebuie să-şi continuie reformele în justiţie, în administraţia publică şi în economie, pentru a depăşi consecinţele crizei globale.

Şi ieşirea din criza constituţională este de o importanţă majoră, prin identificarea unui consens dintre forţele politice pentru alegerea şefului statului.

Oficialul european a apreciat drept critic pentru relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, anul 2009, când la Chişinău au avut loc alegeri câştigate de Partidul Comuniştilor, care au fost contestate prin proteste stradale.

"Violenţele la care au recurs autorităţile s-au soldat cu abuzuri împotriva cetăţenilor, a mediului de afaceri şi a societăţii civile, ceea ce a degradat situaţia la capitolul respectării drepturilor omului în Republica Moldova şi a însemnat un regres în relaţiile cu UE", spune şeful delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău.

Anul 2009 a fost unul complicat şi a stopat reformele, însă imediat după investirea noului guvern reformele au continuat, cu o viteză sporită.

Oficialul european a mai spus că dialogul pe marginea facilităţii regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni care va începe la 15 iunie va evalua gradul de respectare a criteriilor europene în materie de securizare a actelor, de eliberare a paşapoartelor biometrice şi de management al frontierelor, pentru ca ulterior, într-o perspectivă pe care nu s-a aventurat să o estimeze, să se poată discuta şi despre ridicarea necesităţii vizelor europene pentru cetăţenii moldoveni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.