Războiul informatic – noul război rece

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Un expert american în lupta antiteroristă a avertizat, recent în legătură cu un “război al codurilor informatice” care a luat locul Războiului Rece, cu consecinţe potenţial devastatoare.

“A fost Războiul Rece, a fost războiul împotriva terorismului , acum avem un război, al codurilor”, a afirmat fostul agent CIA Cofer Black, într-o intervenţie la salonul informatic Black Hat de la Las Vegas. “Pentru al-Qaida, este natural să intre în spaţiul virtual”, a spus Black, care a lucrat timp de 28 de ani pentru Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite.

El consideră că ampla operaţiune de spionaj informatic dezvăluită miercuri de compania de securitate informatică McAfee, care a vizat mai mult de 70 de organizaţii şi guverne din întreaga lume, nu reprezintă decât un prim semnal, care anunţă o campanie de amploare, transmite Mediafax.

James Lewis, expert la Centrul de studii strategice şi internaţionale (CSIS), consideră că, deşi elementele prezentate de McAfee nu reprezintă dovezi “concludente în sens juridic” împotriva Beijingului, acestea confirmă suspiciunile privind intenţiile Chinei.

Potrivit unui raport publicat miercuri de compania McAfee, mai mult de 70 de organizaţii şi guverne, printre care se numără agenţii ONU şi mai multe grupuri americane de apărare, au fost, în ultimii ani, ţinta unor ample campanii de spionaj informatic, iar analiştii consideră că originea acestora se află în China.

Au fost vizate Naţiunile Unite, guvernele din Statele Unite, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam şi Canada, statele Asiei de Sud-Est, Comitetul Internaţional Olimpic, Agenţia mondială antidrog şi companii din domenii sensibile, transmite RRA.

Un înalt responsabil al companiei a catalogat atacurile drept “cel mai mare transfer de avuţie în termeni de proprietate intelectuală din istorie”.

Amploarea atacurilor a fost descoperită anul acesta în martie, când cercetătorii săi au descoperit jurnale ale atacurilor în urma unei analize a operaţiunilor unui server “‘de comandă şi control” pe care l-au depistat în 2009, în cadrul unei investigaţii asupra unor breşe de securitate la companii din domeniul apărării. S-a stabilit că unele dintre cele mai timpurii atacuri datează de la mijlocul anilor 2006, deşi experţii firmei recunosc că ar putea exista încă intruziuni rămase nedetectate.

Unele dintre acestea au durat doar o lună, dar cele mai lungi – care au vizat CIO şi o naţiune asiatică neidentificată – au continuat timp de 28 de luni, potrivit McAfee.

ONU precizează că are cunoştinţă despre raportul privind atacurile cibernetice şi că a declanşat o investigaţie. “Va fi analizată întreaga reţea de la Geneva”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, Farhan Haq, recunoscând totuşi că pagubele produse sunt dificil de cuantificat dacă nu se cunosc cu exactitate ţintele atacurilor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.