Progresele Republicii Moldova în Cadrul Parteneriatului Estic – opinia experţilor

Ieri, 5 iunie, la Chişinău a avut loc prima reuniune în cadrul noii iniţiative a dialogurilor informale din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), lansată de Comisia Europeană şi Serviciul European pentru Acţiune Externă.

Comentatorul politic Lilian Negură, profesor la Universitatea din Ottawa (Canada), apreciază statele-membre ale Parteneriatului Estic ca fiind eterogene sub aspectul gradului de democratizare a societăţii şi a dialogului cu Uniunea Europeană. Ţări precum Belarus şi Azerbaigean pot fi calificate ca fiind autocrate, deşi Uniunea Europeană nu a adoptat o atitudine la fel de dură faţă de autorităţile de la Baku, precum în cazul Belarusului. Ucraina reprezintă un stat cu o democraţie aproape eşuată. Deşi a început foarte bine dialogul în cadrul parteneriatului estic, după ultimele alegeri parlamentare Kievul a schimbat radical politica externă. Georgia de asemenea se confruntă cu probleme la capitolul libertăţii presei, dar şi a dezvoltării economice.

„Pe acest fundal, Moldova pare a fi un bun elev. Chişinăul este destul de activ în promovarea imaginii unei ţări care a reuşit să implementeze reformele pentru a se apropia de Uniunea Europeană. Moldova prezintă şi anumite avantaje pentru că e o ţară mică, în care uşor pot fi aplicate reformele ”, a menţionat Lilian Negură în cadrul emisiunii "Ora de vârf" de la Radio Chişinău. Expertul consideră că desfăşurarea reuniunii la Chişinău poartă şi o valoare simbolică, pentru a scoate în evidenţă progresele realizate de autorităţile moldovene în cadrul dialogului PaE. Succesele atinse în cadrul Parteneriatului Estic nu oferă însă garanţia integrării în Uniunea Europeană.

„Nu există o promisiune clară de integrare în Uniunea Europeană, dar în schimb există un suport logistic pentru ca reformele să se facă într-o manieră mult mai accelerată”, a subliniat analistul.

Victor Chirilă, Director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, consideră evenimentul organizat la Chişinău ca fiind o recunoaştere a progresului pe care l-au atins autorităţile moldovene în ultimii 3 ani. „Cred că acest eveniment se datorează în mare parte prestaţiei pe care o a avut-o domnul Leancă. Evenimentul reprezintă recunoaşterea faptului că Moldova este avangarda Parteneriatului Estic şi acest lucru se datorează în primul rând Alianţei pentru Integrare Europeană, Societăţii în general, dar să nu uităm şi de eforturile depuse de MAEIE”, a menţionat expertul.

Victor Chirilă califică PaE ca fiind vehiculul implementării reformelor pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană şi motorul stabilirii unei noi structuri în regiune. Expertul menţionează că succesele atinse de Moldova în cadrul Parteneriatului Estic submină platformele de influenţă ale Federaţie Ruse în regiune.

„Consider că Rusia în timpul apropiat va depune mai multe eforturi pentru ca statele din CSI să fie mai apropiate faţă de proiectele sale integraţioniste şi va face acest lucru nu neapărat prin puterea forţei. Federaţia Rusă va pune mai mult accept pe dobândirea unor beneficii materiale de către statele ce ar urma să adere la Uniunea Euroasiatică”, a menţionat Victor Chirilă.

În acest context expertul este de părere că autorităţile ar trebui să depună un efort mai mare pentru ca acordurile stabilite cu Uniunea Europeană să devină palpabile pentru cetăţenii moldoveni. „Suntem abia la finisarea primei etape a condiţiilor necesare pentru liberalizarea regimului de vize. În etapa a doua autorităţile vor trebui să demonstreze că legile adoptate funcţionează conform standardelor europene”, a subliniat expertul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.