Programul „Cetățenie prin Investiție”: au fost procesate cinci aplicații. Câți bani a obținut R.Moldova

PE SCURT

Din momentul lansării Programului „Cetățenie prin Investiție” au fost înregistrate și procesate cinci aplicații, care au adunat 545 000 euro, a anunţat compania Henley & Partners, concesionara programului.

Anunțul survine după ce au fost finalizate cu succes trei noi procese privind obținerea cetățeniei prin investiții, în urma căruia șase cetățeni străini au obținut cetățenia Republica Moldova. Anterior, alte două persoane au beneficiat de acest program, una din India și alta din Australia. În prezent, a fost instituit moratoriu pentru patru luni la acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

PE LUNG

Potrivit Henley & Partners, banii obținuți pot fi distribuiți „pentru realizarea unor proiecte vitale, cum ar fi investiții în infrastructură, pentru a lega comunitățile rurale izolate de piețe, îmbunătățirea sistemelor de irigare pentru sectorul agricol sau modernizarea transportului public și a infrastructurii”.

„Programul „Cetățenie prin Investiție” va oferi un flux de venituri permanente pentru Moldova, care pot fi investite strategic și transparent în proiecte ce îmbunătățesc viața tuturor cetățenilor. Au fost deja identificate proiecte care vor genera peste 400 de milioane EUR în investiții străine directe și 10 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova”, a arătat compania.

De notat că acum o săptămână Parlamentul a instituit moratoriu pentru patru luni la acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

Potrivit prevederilor, în cele patru luni nu vor mai fi recepționate cereri noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

Moratoriul ar putea fi prelungit ulterior pentru o perioadă de cel mult două luni.

Cererile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare.

La ședința Parlamentului, ministrul Economiei Vadim Brînzan a precizat că pe lângă primele două cereri acceptate, mai sunt 34 de cereri care vin din diferite regiuni ale lumii, preponderent din Asia și o parte din Orientul Mijlociu.

Reamintim că programul de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor a fost aprobat în 2018 de Guvernul Pavel Filip. Autoritățile au declarat atunci că speră să atragă în republică cel puțin 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Potrivit programului, un investitor străin poate obține cetățenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.