Problema egalităţii de gen discutată în cadrul şedinţei ECOSOC

  De Luminiţa Gusina

 O delegaţie a Guvernului Republicii Moldova a participat la lucrările Segmentului înalt al sesiunii ordinare a Consiliului Economic şi Social ONU (ECOSOC), cu tematica bazată pe implimentarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), cu accent pe problema egalităţii de gen.

 Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Victor Bodiu, ministru de Stat. Din delegaţie au mai făcut parte: Vadim Pinstrinciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Stela Mocan, consilier al  Prim-ministrului Republicii Moldova; Onorica Banciu, Consultant principal în domeniul planificării strategice; Valentina Bodrug-Lungu, preşedintele Organizaţiei Gender Centru; Antoniţa Fonari, reprezentantul Consiliului Naţional de Participare.

 Şedinţa a fost deschisă  de preşedintele ECOSOC, Hamidon Ali, reprezentantul permanent al Malaeziei pe lângă ONU.  Secretarul General ONU, Banki Moon a ţinut un descurs în cadrul căreia, a solicitat statelor membre să investească mai  mult în promovarea femeiei  în societate şi să susţină adoptarea de către ONU a unui program de acţiuni pentru sănătatea femeiei şi copilului.

În prezentarea sa, Victor Bodiu a subliniat progresele, dar a atins şi domeniile care necesită efort vis-a-vis de realizarea ODM la nivel naţional. Printre realizările Guvernului au fost enumerate măsurile de ridicare a nivelului de trai şi mai ales de susţinere a cetăţenilor afectaţi de sărăcie prin ajutoare băneşti dar şi prin lansarea campaniilor de informare a populaţiei ţintă cu privire la ajutoarele minime oferite pentru populaţia social vulnerabilă.

 A fost stabilit Programul de acţiuni privind egalitatea gender şi planuri de acţiuni în acest sens pentru 2010 – 2013. Valeriu Bodiu a spus că Guvernul va mobiliza veniturile indispensabile pentru garantarea implimentării adecvate a reformelor, care nu au acoperire în cadrul proiectelor internaţionale de subvenţionare.

 Kaarina Humoner, Rezidentul Coordonator ONU în Republica Moldova a accentuat angajamentul Guvernului prin adoptarea de legi noi, progame şi planuri de acţiuni şi a garantat susţinerea ONU în implimentarea noilor reforme.

 Conform tradiţiei programului ECOSOC, au fost prezentate şi opiniile celor trei părţi susţinătoare a prezentării naţionale voluntare a Republicii Moldova: Azerbaidjan, România şi SUA. Reprezentanţii acestor ţări şi-au exprimat aprecierea pentru iniţiativa Guvernului Republicii Moldova de a spori pe direcţia implimentării ODM şi de a le încadra în politicile naţionale de dezvoltare. S-a menţionat că raportul Republicii Moldova a fost unul sincer, realist şi echilibrat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.