Prețul din facturi care toarnă gaz pe foc. Cum s-a ajuns la noul tarif

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a prezentat astăzi o serie de date pentru a explica formarea tarifului aprobat ieri de ANRE – 10,26 lei pe metru cub, care ajunge la 11,08 lei cu TVA. Acesta ar fi cel mai mare cost plătit vreodată de cetățenii Republicii Moldova. Deși e un tarif provizoriu, valabil până la sfârșit de lună, nu prea sunt șanse să fie diferit mai târziu.

Ceban a susținut că tariful ANRE, odată fixat la final de lună, va rămâne neschimbat până în aprilie. Totodată, acesta spune că tariful din lunile iulie și august nu fusese ajustat în timp de autorități, asta deși deja existau devieri de la costul real al gazului.

Minus 1,4 miliarde de lei?

Președintele MoldovaGaz susține că, în prezent, consumatorii casnici, dar și companiile, au de achitat 1,474 milioane de lei pentru a compensa costul gazului cumpărat din 2011 până în prezent. Marea majoritate a acestei sume (1,392 miliarde de lei) a fost formată în cele 10 luni ale anului 2021, iar cea mai gravă situație a fost în luna octombrie a acestui an, când prețul de achiziție a gazului per mie de metri cubi era de 790 de dolari.

Respectiv, datele Moldovagaz prezentate de Vadim Ceban arată că în trimestrul 1 al anului 2021 a fost cumpărat gaz în valoare de 1,1 milioane de lei, în timp ce din sumele colectate de la consumatori au fost colectate 1,368 milioane de lei, deci un surplus de 185 de milioane.

Totuși, în trimestrele doi și trei, când țara noastră a trecut la prețuri SPOT (contractul Republica Moldova cu Gazprom prevede că în aceste trimestre se aplică tariful spot, de piață, care istoric era mereu mai mic decât în timp de iarnă), devierile financiare au fost în de 254 de milioane în trimestrul 2 și 563 de milioane în trimestrul trei.

În acea perioadă, prețul gazului a început să crească în toată lumea, iar între prețul de procurare inclus în tarif și cel de achiziție de Gazpom diferența era tot mai mare. În graficul prezentat mai jos, linia verde este prețul inclus în tarif, iar prețul real cu care a fost cumpărat gazul de la Gazprom era în creștere (linia albastră).

Ce a fost în luna octombrie

La sfârșitul lunii septembrie a fost anunțat că Moldova încă nu semnează un acord nou de import a gazelor cu Gazprom, iar livrările vor continua în luna octombrie, dar la un preț de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Era de fapt cel mai mare preț achitat vreodată de R. Moldova. Prețul facturat în această perioadă nu s-a schimbat, respectiv costul gazelor naturale exprimat în tarif era de 202 milioane lei. În același timp, Moldova a cumpărat gaz de 991 milioane lei, înregistrând o diferență de 788 de milioane de lei.

Respectiv, în noul tarif pe luna noiembrie (tarif provizoriu, care se va aplica doar o lună) a fost luată în calcul această deviere financiară astronomică, ceea ce duce la tariful de 11,09 lei, dacă includem și TVA de 8%.

Totuși, unii experți, precum fostul președinte al Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță, susțin că majorarea tarifului trebuie făcută treptat. De exemplu, aceștia sugerează că Moldovagaz ar fi putut aplica un tarif de puțin peste 8 lei în noiembrie, iar următoarea majorare să fie făcută abia spre sfârșitul primului trimestru al anului următor.

Compensațiile autorităților

Totuși, autoritățile au luat decizia că vor compensa costurile pentru consum de gaze naturale. Într-un anunț făcut azi de Guvern este menționat că această compensație din tarif se va face în două trepte.

Astfel, pentru primii 50 de metri cubi de gaz consumat, se compensează 4,3 lei din tarif (tariful final – 6,8 lei).

Pentru următorii 50-150 de metri cubi de gaz consumat, aceștia se compensează cu 3,2 lei, respectiv, tariful aplicat pentru această cantitate va fi de 7,9 lei.

Fiecare metru cub de gaz consumat peste limita de 150 de metri cubi va fi taxat la prețul complet – cel de 11,08 lei.

Totodată, se va compensa parțial căldura din apartamente, unde prima gigacalorie va fi compensată cu 2/3 din creșterea costurilor – maxim 450 de lei pe lună. Iar familiile nevoiașe vor primi compensații de la 500 la 700 de lei.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.