Poliglot din UTAG: „Până și învățătorii de limbă găgăuză nu o vorbesc”

Vasilii Malcev este directorul muzeului de istorie și studiere a ținutului din orașul Vulcănești. Localitatea face parte din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și are peste 12 mii de locuitori, dintre care 70% sunt găgăuzi. 

Vasili Malcev este unul dintre ei. Iubește cultura și limba sa, dar nu numai. Vorbește și româna, rusa, bulgara, turca și engleza. „Limbile îți deschid ușile spre alte culturi și îți permit să cunoști oameni noi din lumea întreagă”, spune el. 

Când avea 19 ani, Vasilii Malcev a lucrat mecanic de cinema. Ulterior, a studiat filologia. A lucrat și ca laborant la Academia de Științe a Moldovei. Din 2009 începe munca la muzeu, unde  le povestește oaspeților săi despre cultura și istoria regiunii cu multe dealuri acoperite cu vița de vie și scăldate de soare. În 2013 ocupă funcția de director al Muzeului din orașul Vulcănești. Atunci și-a propus să facă istoria etniei sale mai interesantă și atractivă pentru oricine trece pragul muzeului. 

Vezi aici impactul războiului din Ucraina asupra oamenilor stabiliți la noi 

Zi de zi, Vasilii descoperă povestea din spatele obiectelor vechi pe care le aduc localnicii la muzeu. Dar ce-l deosebește de mulți oameni din jurul său? Are grijă să nu se lase mânat de mulțime și de preferințele unor actor politici. 

Războiul din Ucraina l-a luat pe nepregătite. L-a simțit aproape de tot, la propriu, când obuzele rusești au căzut la doar 20 de km distanță de Vulcănești. Și mai mult s-a revoltat când a văzut cât de mulți găgăuzi aleg să ia partea agresorului – Rusia. 

În acest material vorbim despre cultură, limbă, umanitate, dezamăgire și puterea de a rămâne tu însuți, acolo unde mulți preferă să nu o facă.  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.