PODCAST cu Vasiluța Vasilake: „Atelierul de creație Cocoșul Roșu este regatul meu”

„Prima tangență cu arta am avut-o în clasa a doua: de-atunci nu au mai fost vreodată dubii că vreau să devin artistă.” Citatul îi aparține artistei vizuale Vasiluța Vasilache și este un fragment din cel de-al 9-lea episod al podcastului „Casa de Cultură Independentă”.

Fondatoare a studioului de creație Cocoșul Roșu, artista spune că acesta este nu doar spațiul său de creație, ci și locul ei de muncă cu normă întreagă. Aici se întâmplă activități artistice diferite, workshopuri, ateliere de creație pentru adulți și copii. Ea se definește ca „propriul meu angajat” și îndrumă oamenii care-i pășesc pragul să vadă frumosul, să-l reprezinte, să-l transmită mai departe. Vasiluța Vasilache le oferă instrumentele și tehnicile necesare, iar ei, la rândul lor, aleg să se exprime în forma artistică pe care o simt cea mai potrivită.

Ascultă podcastul integral mai jos, pe Spotify, Google Podcast sau pe Youtube. Toate episoadele proiectului sunt aici  

Iată câteva idei extrase din podcastul cu Vasiluța:

  • Fără artă degeaba mai trăiești. Dacă nu vedem frumosul în viață, atunci ce mai facem noi în ea?
  • Eu le dau oamenilor instrumentele, multitudinea de tehnici, de materiale și ce poți să faci cu ele. Mai departe, ei decid cum anume să le utilizeze.
  • Toată lumea trebuie să treacă prin terapie prin artă, să stea deasupra hârtiei și să se exprime. Să scoatem frumosul, starea de angoasă și tot ce avem în interior.
  • Nu simt că sunt dependentă de o instituție sau de cineva. Cocoșul Roșu este regatul meu, statul meu, fac ce vreau aici. Eu îmi fac legile, ordinea și programul de lucru, de asta sunt independentă cu „I” mare.
  • Aș vrea să existe mai mult suport și mai puține hârtii din partea statului. Bineînțeles, este important să existe dialog între minister și organizații, artiști.
  • Noi, moldovenii, suntem în plin proces de a ne învăța să apreciem și să înțelegem ce înseamnă comunitate.
  • Dacă am deveni mai buni, mai empatici, cu un spirit al comunității mai dezvoltat, lucrurile ar începe să se miște un pic mai repede și ar fi un mic paradis.

Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM (CSCI) a lansat un podcast în care vorbește despre cultura independentă din Republica Moldova. Sandu Macrinici realizează o serie de interviuri cu diferiți activiști culturali. Gazda podcastului încearcă să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate.

Citește aici despre episodul în care Sandu Macrinici discută cu Pavel Brăila

Podcastul e realizat de CSCI, în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.