PODCAST cu Nora Dorogan, membră Teatru-Spălătorie

Nora Dorogan

„Dacă am începe de la o deschidere sinceră din partea Ministerului Culturii de a asculta scena independentă, de a înțelege cum vedem noi lucrurile și a aprecia munca noastră, am putea construi o relație acceptabilă.” Așa crede Nora Dorogan, membră Teatru-Spălătorie, protagonista episodului 10 din podcastul „Casa de Cultură Independentă”.

Nora este lucrătoare culturală și membră a colectivei Teatru-Spălătorie din Chișinău. Deși nu mai au un sediu în Moldova, în care să joace spectacole și să facă repetiții, membrii Teatru-Spălătorie își continuă activitatea, atât la Chișinău, cât și peste hotare.

„Am luat decizia de a închide spațiul (de pe strada M. Eminescu, n.r.) pentru că această muncă de întreținere lua prea mult loc în viața noastră de lucru artistic și am vrut să ne concentrăm pe a produce spectacole.” Nora spune că teatrul își desfășoară activitatea „pe unde apucă”. După 2017, când Teatru-Spălătorie s-a închis, majoritatea spectacolelor au fost produse în colaborare cu teatre din Germania. Pentru alte spectacole ei găsesc loc și la Chișinău, cum ar fi la Zpațiu de la Muzeul Zemstvei.

Ascultă podcastul integral mai jos, pe Spotify, Google Podcast sau pe Youtube. Toate episoadele proiectului sunt aici  

Iată câteva puncte de reper din discuția cu Nora Dorogan:

  • Un element important ce ține de cultura independentă este perspectiva critică, rolul educativ pe care-l are cultura independentă, nu doar de a face artă pentru artă.
  • De 12 ani ne-am asumat conștient și consecvent să abordăm problemele social politice cu care se confruntă societatea noastră, să chestionăm discursul dominant, să avem o perspectivă critică față de schimbările social-politice. Încercăm să înțelegem cauzele inegalităților sociale, să aducem pe scenă poveștile și oamenii care sunt în mod constant ignorați și desconsiderați de societatea noastră.
  • Cultura independentă nu are niciun loc pentru guvernare, care probabil ar prefera să nu existe, pentru că le dăm doar bătaie de cap. Mi se pare că aceștia nu au o viziune despre rolul culturii sau scenei independente în dezvoltarea unei societăți.
  • Cultura nu este doar o chestie de divertisment. Tot mai mult societatea are nevoie să-și răspundă la întrebările care apar din conflictele de azi. Cultura independentă poate oferi spațiul de discuții pentru probleme care nu sunt discutate în instituțiile de stat. Noi creăm acest spațiu.
  • Aș vrea ca lucrurile să se schimbe în Republica Moldova, nu doar pentru Teatru-Spălătorie, dar și pentru toți cei care vor să facă cultură independentă. Pentru ei am dori să existe un mecanism de susținere.
  • Nu poți funcționa ca teatru independent, aplicând o dată pe an la un program unde suma maximă a finanțării este de zece mii de euro. Cu un astfel de buget nu poți plăti chiria, nu poți produce nici măcar un spectacol sau menține un colectiv.
  • Producem puțin și probabil colaborăm puțin, dar tocmai pentru că suntem atenți cu fiecare lucru pe care îl facem.
  • Deși apărem mai puțin în Moldova, producem spectacole tot pentru oamenii de aici, pentru că ele sunt tot despre ei.

Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM (CSCI) a lansat un podcast în care vorbește despre cultura independentă din Republica Moldova. Sandu Macrinici realizează o serie de interviuri cu diferiți activiști culturali. Gazda podcastului încearcă să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate.

Citește aici despre episodul în care Sandu Macrinici discută cu Vasiluța Vasilake

Podcastul e realizat de CSCI, în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.