Poate China fi dată în judecată pentru COVID-19? Cum argumentează avocații din SUA, Marea Britanie și Egipt

PE SCURT

Se cer trilioane de dolari pentru daunele provocate de coronavirusul din China. După ce două case de avocatură din SUA au acționat în judecată guvernul chinez și alții se gândesc să o facă.

Cu toate acestea, experții spun că tragerea la răspundere a Chinei este posibilă și spun că, chiar dacă familiile vor avea succes în acționarea în justiție a regimului de la Beijing, iar judecătorii vor decide acordarea de compensații financiare, primirea acestor bani din partea Chinei se va dovedi dificilă. De asemenea, dezbaterea legată de cine este sau nu de vină pentru exacerbarea coronavirusului este încă în desfășurare.

PE LUNG

Două cabine de avocați din Statele Unite ale Americii, Lucas-Compton şi The Berman Law Group au decis să acționeze în judecată regimul comunist din china. Avocații pledează pentru faptul ca autoritățile chineze sunt vinovate pentru pierderile contribuabililor și oamenilor de afaceri din SUA din cauza coronavirusului. De asemenea, avocații acuză regimul de la Beijing că a acționat lent și neglijent în prima fază de răspândire a COVID-19.

China „trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut”, subliniază The Bergman Law Group. Se estimează că suma despăgubirilor va ajunge la 6 trilioane de dolari.

Și Marea Britanie ar putea da în judecată China. Un raport realizat de Marea Britanie cuprinde suficiente dovezi pentru ca Beijingul să fie trimis în judecată și să plătească daunele economice de peste 6,5 trilioane de dolari. Atât au cheltuit națiunile G7 care și-au propulsat economiile interne pentru a acoperi cheltuielile după ce guvernele și-au forțat cetățenii să rămână acasă, scrie Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, susține că raportul ridică pretenții speculative și nefondate. Mai mult, el spune că coronavirusul a fost adus la Wuhan de către armata SUA și că nu a pornit din piețele de animale sălbatice vii, ținute toate împreună.

Citește de aici și află de unde/cum a apărut coronavirusul:
Coronavirusul din curtea noastră și a vecinului. Explicăm și căutăm soluții

Reglementările internaționale spun că națiunile trebuie să monitorizeze și să partajeze datele referitoare la răspândirea, gravitatea și transmiterea oricăror agenți patogeni cu potențial contagios la nivel internațional. China a raportat boala la OMS abia pe 31 decembrie și a spus că nu sunt dovezi de transmitere de la om la om. Pe deasupra, medicii care au descoperit virusul au fost mustrați pentru alertarea nefondată a populației.

Potrivit raportului, China poate fi adusă în fața Curții Internaționale de Justiție și a Curții Permanente de Arbitraj, a Organizației Mondiale a Comerțului și ar putea primi sancțiuni comerciale fără precedent din partea Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile de Transport pe Mare.

„Noi, egiptenii, avem drepturi”

Un avocat egiptean a adus acuzații împotriva președintelui chinez Xi Jinping, solicitând Chinei să plătească 10 trilioane de dolari pentru daune cauzate de coronavirus din Egipt.

Mohamed Talaat, care locuiește în Gharbeya, la sud de Cairo, și-a bazat acuzația pe comentariile președintelui american Donald Trump, care a pus responsabilitatea virusului pe China, numind boala „virusul chinez”. Avocatul a mai spus că acuzațiile sale s-au bazat pe diverse rapoarte media care au declarat că China a produs virusul ca armă biologică, scrie Dailysabah.

Talaat a declarat că motivul pentru care a luat măsuri legale împotriva Chinei a fost protejarea drepturilor egiptenilor, având în vedere că virusul a fost „fabricat de chinezi” așa cum spune administrația Trump. El a mai spus că a fost motivat de acuzațiile făcute de un avocat american care a depus un dosar împotriva Chinei.

Potrivit avocatului, președintele Egiptului, Abdel-Fattah el-Sissi, a fost îndemnat pe social media să formeze un comitet de drept internațional, cu toate acestea, nimeni din guvern nu a coordonat acțiunile cu Talaat. Guvernul Egiptului „nu intervine în problemele judiciare și menține o poziție neutră”, a spus el.

Talaat a subliniat că, după ridicarea restricțiilor la zboruri, el va putea călători în întreaga lume, căutând cazuri și cercetând legal guvernul chinez.

„Noi, egiptenii, avem drepturi. Președintele celei mai mari țări din lume a confirmat problema. America suferă daune uriașe care nu au fost create în toate războaiele”, a adăugat el.

Egiptul a înregistrat 1 939 de cazuri de coronavirus cu 146 de decese (date din 12 aprilie).

Un alt avocat, Emir Akpınar, a spus că ar mai putea fi introduse acuzații împotriva guvernului chinez. Potrivit lui Akpınar, ar putea fi introduse procese pentru toate victimele și pierderile economice.

„Dacă cei care au suferit pierderi de proprietăți și vieți și pot dovedi că motivul a fost coronavirusul, pot depune un dosar de compensare împotriva statului chinez”, a spus Akpınar, adăugând: „Toți proprietarii de afaceri și cetățenii care au suferit pierderi economice pot depune dosarele în instanțele locale din țara noastră”.

Akpınar a spus că statul va putea să aplice ulterior la instituțiilor juridice internaționale în conformitate cu principiile dreptului internațional. El a subliniat, însă, că „dovezile documentare trebuie protejate”.

„Adică, rapoartele spitalelor, pierderea forței de muncă și anumite documente care demonstrează pierderea venitului, ar trebui să fie păstrate în siguranță. În plus, cei care și-au pierdut rudele ar trebui să poată dovedi că cauza morții a fost COVID-19, în special în detaliile certificatelor de deces “, a spus el.

Un fost editor de ziar a sugerat că, dacă pierdeți o persoană iubită din cauza virusului, ar trebui să dați în judecată guvernul chinez. Kelvin MacKenzie, care a lucrat anterior la The Sun, a cerut oamenilor să ia măsuri legale împotriva Chinei dacă o persoană iubită moare din cauza coronavirusului, încurajând oamenii să „meargă după guvern”. El consideră că China este un „regim dezgustător”. Consideră că guvernul ar trebui să fie tras la răspundere, deoarece coronavirusul a început în China. Anterior, editorul a fost acuzat de rasism, scrie metro.co.uk.

Poate fi China trasă la răspundere pentru pandemia de coronavirus?

Tragerea la răspundere a Chinei pentru pandemia de coronavirus care a afectat până în prezent peste 150 de țări și regiuni de pe glob este posibilă, chiar dacă șansele de a obține despăgubiri pentru sutele de mii de persoane infectate și pentru miile de morți sunt foarte scăzute, dacă nu chiar imposibile. Aceasta este opinia experților în drept internațional sau cele ale căror puncte de vedere au fost exprimate în diferite canale media americane în ultima perioadă. Subiectul a căpătat noi dimensiuni în contextul în care 1) China desfășoară în prezent o campanie agresivă prin care încearcă să arunce responsabilitatea declanșării crizei pe umerii Statelor Unite și 2) prima plângere penală colectivă a fost depusă împotriva regimului de la Beijing într-un tribunal american, scrie G4Media.ro

Mulți experții care susțin că regimul din China ar trebui tras la răspundere în mod legal pentru pandemia de coronavirus. Argumentele lor se referă, în principiu, la faptul că Beijingul ar fi ascuns gravitatea bolii, i-a pedepsit pe avertizorii de integritate și nu a luat măsuri mai rapide pentru stoparea răspândirii virusului.

Alții, dimpotrivă, afirmă că țara comunistă nu poate fi acționată în justiție și că dreptul penal internațional nu include astfel de cazuri. Oricare ar fi situația însă, la mijloc nu este vorba doar de tragerea la răspundere a statului comunist, ci și de sume uriașe de bani cerute ca despăgubiri pentru mii de morți, sute de mii de bolnavi și pagube estimate la trilioane de dolari.

Experții afirmă că tragerea la răspundere a Chinei nu va însemna sfârșitul dramei umane, financiare și legale. Cel puțin două chestiuni au fost ridicate de experți:

  1. chiar dacă familiile vor avea succes în acționarea în justiție a regimului de la Beijing, iar judecătorii vor decide acordarea de compensații financiare, primirea acestor bani din partea Chinei se va dovedi dificilă.

„A da în judecată un guvern pentru că a gestionat greșit ceva precum coronavirusul nu se va dovedi probabil un proces câștigător în aproape nicio țară din lume,” a afirmat Dan Harris, fondatorul firmei de avocatură internațională Harris Bricken, afirmând că încasarea despăgubirilor va fi grea. „Guvernul chinez nu are prea multe bunuri în afara Chinei, iar instanțele de judecată de acolo nu vă vor permite să solicitați activele guvernului chinez din China. Companiile chineze, deținute de China, au active în afara Chinei, dar majoritatea țărilor contorizează aceste lucruri în mod diferit.”

  1. dezbaterea legată de cine este sau nu de vină pentru exacerbarea coronavirusului este încă în desfășurare. „Există dovezi că China a luat măsuri pentru a împiedica răspândirea informațiilor despre virus,” a afirmat Titus Nichols. „Cu toate acestea, China nu poate fi trasă la răspundere pentru acțiunile americanilor care refuză să țină seama de sfaturile guvern și continuă să răspândească virusul.” Așa cum este, de exemplu, cazul a numeroși studenți americani care au mers în Florida pentru vacanța de primăvară, unde au făcut plajă, au dansat și au petrecut ore în șir, ignorând avertismentele oficialilor. Plajele din Miami au fost în final închise.

Întreaga analiză poate fi citită pe G4Media.ro.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.