PNUD a oferit Parlamentului Republicii Moldova 213 calculatare, 110 imprimante şi 2 servere

De Catalina Gromov

Helen Clark, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare aflată într-o vizită oficială în Moldova, a confirmat disponibilitatea organizaţiei pe care o conduce de a susţine şi în continuare Republica Moldova și a înmînat astăzi Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu un act de achiziţie a unui lot de echipament IT, prin care se confirmă că Parlamentul a fost dotat cu 213 calculatoare, 110 imprimante şi 2 servere, pentru o funcționare mai eficientă la nivel tehnic.

Dezvoltarea parlamentară în Republica Moldova, acordarea asistenţei în cadrul proiectului „Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova”, respectarea drepturilor omului şi recentele evoluţii la nivel politic au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, cu Helen Clark, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, şeful Grupului de Dezvoltare a Naţiunilor Unite.

Helen Clark a subliniat rolul important al Parlamentului în procesul de dezvoltare democratică a ţării, precum şi disponibilitatea PNUD de a oferi expertiză în eficientizarea activităţii Parlamentului.

La rîndul său, Mihai Ghimpu a mulţumit PNUD pentru sprijinul constant acordat în dezvoltarea parlamentară în contextul reformelor democratice care sunt implementate în Republica Moldova, pentru susţinere în ajustarea activităţii Parlamentului la normele europene, în condiţiile în care Parlamentul are un rol decisiv în procesul de integrare europeană.

"Vă mulţumesc pentru faptul că PNUD este alături de noi în această perioadă dificilă pentru Republica Moldova de lichidare a consecinţelor inundaţiilor şi a dezvoltării statului de drept şi democratic. Sunt convins că împreună vom reuşi să depăşim dificultăţile", a menţionat Preşedintele.

Totodată, Preşedintele a mulţumit pentru asistenţa tehnică acordată de PNUD pentru asigurarea unei funcţionări eficiente a Parlamentului, pentru sprijinul acordat în organizarea vizitelor de studiu la Parlamentul European şi în statele membre UE, în desfăşurarea seminarelor şi a programelor de instruire.

„Le suntem recunoscători Naţiunilor Unite, în special PNUD, pentru ajutorul acordat, foarte important în această perioadă de timp, când deputaţii sunt nevoiţi să stea câte 6-8 persoane într-un birou, cu un echipament tehnic foarte modest pentru a-şi desfăşura activitatea. Sperăm că vom reuşi soluţionarea în scurt timp şi a acestei probleme, pentru ca în viitoarea legislatură, reprezentanţii poporului să aibă toate condiţiile”, a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele interimar a adus sincere mulţumiri reprezentanţei PNUD în Moldova, care „a iniţiat în ultimul timp mai multe proiecte importante, menite să ajute Republica Moldova la depăşirea crizelor”. Totodată, Mihai Ghimpu a accentuat că o prioritate pentru societatea noastră rămâne a fi reforma mentalităţii, care ar facilita realizarea cu succes şi a altor reforme, inclusiv cele politice, economice, sociale etc.

La final s-a desfășurat un breifing de presă, susținut de Preşedintele Mihai Ghimpu şi Directorul PNUD Helen Clark

„A fost o întâlnire foarte bună şi doresc să remarc faptul că preşedintele interimar Mihai Ghimpu este foarte bine informat atât despre domeniile de activitate ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cât şi despre strategiile de colaborare a statului cu diverse structuri internaţionale, pentru a realiza programul de guvernare”, a spus Helen Clark.

PNUD urmează să doneze un volum suficient de echipament tehnic pentru o mai bună desfăşurare a activităţii legislativului statelor membre ale Naţiunilor Unite, inclusiv Republica Moldova.

Proiectul pentru susţinerea dezvoltării Parlamentului Republicii Moldova a fost elaborat la solicitarea Parlamentului în contextul necesităţilor urgente cauzate de distrugerea considerabilă a infrastructurii organului legislativ suprem al ţării în aprilie 2009, precum şi în urma angajamentului ferm de îmbunătăţire a funcţionării noului legislativ conform normelor europene. Durata de implementare a proiectului este de 4 ani, până în decembrie 2013. Bugetul total al proiectului constituie 3 mln dolari SUA, fiind susţinut financiar de către Guvernul Danemarcii, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi PNUD Moldova. Proiectul are drept scop dezvoltarea capacităţilor instituţiei parlamentare în exercitarea funcţiilor principale – legislativă, de reprezentare şi de control, precum şi a responsabilităţilor intersectoriale, ce se referă la drepturile omului, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prevenirea conflictelor și lupta cu corupţia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.