PNL pledează pentru anularea funcției de șef al statului

De Catalina Gromov

Partidul Național Liberal consideră că partidele parlamentare trebuie să manifeste voința politică, să declanșeze procesul de regîndire substanțială a sistemului constituțional și să adopte o noua Constituție, ținînd cont de sfidările parcurse dupa anul 1994. Ei pledează pentru anularea funcției de șef al statului, dar prin stabilirea clară a atribuțiilor unui puternic prim-ministru, ca emanație a unei majorități parlamentare formate. Deputații trebuie să modifice modul de alegere a Președintelui printr-un prag redus în Legislativ. Prin consens e nevoie de ales data alegerilor parlamentare anticipate, în toamnă sau în primăvară, a menționat într-o declarație PNL.

Poziția antidemocratică a PCRM, intimidarea populației dar și neimplicarea organelor competente în acțiuni ilegale au favorizat neieșirea oamenilor la referendum, este părerea partidului cu privire la eșecul referendumului constituțional din 5 septembrie. Potrivit PNL statul, Comisia Electorala Centrala, autoritatile publice municipale, raionale și locale nu au propagat insistent necesitatea ieșirii la referendum, lăsînd această misiune imparțială pe seama partidelor, ce nu pot fi implicit obiective.

Vitalia Pavlicenco, a declarat astăzi într-o conferință de presă că sondajele de opinie, starea de spirit percepută drept PROalegerea șefului statului de către întreaga populație au demobilizat partidele, care au avut campanii electorale anemice. "Este adevărat că în Republica Moldova nu a existat experiența unui adevărat referendum și lipsa de practici anterioare a condus la nelămurirea populației asupra scopului și mizei referendumului. Noi am fost alături de Alianța pentru Integrare Europeană și am participat la referendum pornind de la Programul său, care prevede optiunea pentru un șef de stat ales de către toți cetățenii", se mai spune în declarație.

Liderii politici ai Alianței au declarat intenția lor de a sprijini în continuare ideea alegerii directe a șefului statului însă nu există o viziune clară asupra felului cum poate fi realizat acest lucru.

Amintim că la 5 septembrie a avut loc referendumul constituțional, pentru prima dată în Republica Moldova. La referendum au participat 29,05 % de cetățeni care reprezintă 779,527 de persoane, dintre care 701,486 reprezintă voturile pentru schimbarea art. 78.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.