PLDM propune ca seful statului sa fie ales de catre popor, iar parlamentul – in baza unui sistem mixt

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) propune ca Preşedintele republicii să fie ales de către întreg poporul (acum, el este ales de Parlament – I), iar Parlamentul – în baza unui sistem mixt: 50 la sută din totalul de deputaţi – pe liste de partid, iar alte 50% – în circumscripţii uninominale.
Vladimir Filat, preşedintele PLDM, a menţionat marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că, sîmbătă, 26 ianuarie, Biroul Permanent al partidului a constituit un grup de lucru care va colecta 200 mii de semnături ale cetăţenilor republicii cu drept de vot, necesare operării acestor modificări la Constituţie. Filat a spus că noile modalităţi de alegere a Parlamentului şi a şefului statului sînt prevăzute de programul PLDM. Formaţiunea nu a putut lansa asemenea iniţiative pînă acum, pentru că a fost înregistrată oficial abia pe 25 ianuarie.
Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al PLDM, a spus că aceste două iniţiative fac parte dintr-o acţiunea amplă a partidului, denumită „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, în cadrul căruia vor avea loc mai multe campanii şi iniţiative, inclusiv campanii de informare a populaţiei „ca oamenii să ştie de unde se trag toate relele în republică”. Godea a afirmat că din 2001, cînd comuniştii au venit la putere, „în Moldova este o stare de criză, republica înregistrînd restanţe la capitolul democraţiei”. „Scopul acţiunii este să obţinem în 2009 debarcarea comuniştilor de la putere”, a subliniat el.
Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM, a apreciat că actualul sistem electoral este „una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova în prezent”; că Preşedintele ţării, fiind ales de Parlament, „nu este o figură reprezentativă, nu poartă responsabilitate directă în faţa cetăţenilor, este în afara oricărui control din partea societăţii”; în condiţiile în care în următorul Parlament nu va fi o majoritate clară, viitorul şef de stat va fi practic imposibil de ales.
Tănase a mai opinat că alegerea deputaţilor în baza unui sistem electoral mixt „va spori responsabilitatea acestora în faţa electoratului” şi „va asigura o reprezentare reală a cetăţenilor în Parlament”. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.