Pentru a preveni inundaţiile, MAE vrea modificări în legislaţie

 De Luminiţa Gusina

Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană consideră o cauză principală a inundaţiilor din acest an, faptul că digurile de protecţie se află într-o stare deplorabilă, iar pentru ameliorarea situaţiei din zonele expuse riscului de inundaţii, sunt necesare investiţii în infrastructură şi modificări ale legislaţiei.

„Ştim care este realitatea din aceste zone. Şi ştim că tragedia este cu atât mai mare cu cât, în unele cazuri, aceste pierderi probabil că puteau fi evitate. Digurile de protecţie de pe râul Prut şi Nistru au fost construite încă de pe timpul regimului sovietic, după căderea acestui regim ele au fost lăsate în voia soartei. Tragedia pe care o trăiesc astăzi zeci de oameni, afectaţi de inundaţii, demonstrează încă o dată că societatea noastră are nevoie de soluţii viabile, care ar sta la baza soluţionării unor probleme prioritare, cu care ne confruntăm”, este declaraţia lui Veaceslav Untilă, preşedintele MAE.

În susţinerea lui Untilă vine preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, care declară că localităţile din Cahul se află într-un  continu pericol de inundaţii.

“În trecut, lunca Prutului era o zonă fără restricţii, populaţia se orienta unde să îşi construiască locuinţele fără să ţină cont de pericolul pe care îl prezintă acest râu. Din motive economice s-a construit un dig care ulterior a fost lăsat de izbelişte. Pe de altă parte, fostele guvernări au construit chiar pe malul Prutului şosele şi căi ferate. Acum ele sunt inundate. Noi trebuie să soluţionăm aceste probleme actuale”, a spus preşedintele raionului Cahul.

MAE vine cu un set de propuneri în acest sens. Printre acestea: elaborarea  unui proiect tehnic, pentru protecţia localităţilor din apropierea râului Prut; constituirea unui program naţional de finanţare a lucrărilor de întărire a digurilor de protecţie, cu atragerea investiţiilor străine; îngrădirea cu diguri de protecţie a unor porţiuni anume, etc.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.