Pe banii noștri: A venit noaptea. Mafia se trezește

Săptămâna asta politicienii au demonstrat că sunt gata să muncească zi și noapte pentru popor. Dar mai ales noapte.

Luni, 14 decembrie

Republica Moldova va avea un nou ambasador în Federația Rusă. Este vorba despre deputatul socialist, Vladimir Golovatiuc, candidatură aprobată de comisia Parlamentară de profil. Deocamdată nu se știe dacă va avea acesta la dispoziție și o dubiță nouă, dar și un nou lot de anaboilizante la dispoziție, dar cel mai probabil, de obicei, aceste produse vin la pachet în cazul Ambasadei din Federația Rusă.

Deputații ar urma să depună jurământul în fața plenului Parlamentului. Inițiativa, care aparține lui Igor Dodon a apărut chiar la începutul săptămânii. Măsura ar veni, potrivit lui, să responsabilizeze deputații. Totuși, nu este clar deocamdată textul acestui jurământ, și dacă, de exemplu vor fi elemente precum „jur să nu schimb fracțiunea, decât cel mult odată pe mandat” sau „jur să nu trimit amendamente dubioase la miez de noapte” sau mai simplu, „jur să nu fur”.

Liderul autorităților de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cunoscut de către Igor Dodon drept „președintele Transnistriei” a fost văzut pe la intrarea VIP a Aeroportului Chișinău. Deocamdată nu e clar dacă a ajuns acolo printr-un tunel sau a trecut, ca și cele câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova, folosind hârbul cunoscut drept „Bacul de la Molovata”. Cert este că asemenea tratament este, cu adevărat, demn de un VIP.

Marți, 15 decembrie

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a propus mai multe scenarii prin care alegerile Parlamentare anticipate să aibă loc în primăvara sau vara aceasta. Scenariile propuse de Litvinenco presupun ca în primul caz alegerile să aibă loc pe 25 aprilie, iar în al doilea – 27 iunie. Cert este că ambele scenarii presupun ca Parlamentul să nu lucreze timp de 45 de zile în primul caz și 90 de zile, în al doilea caz. Iar acum întrebarea esențială pe care și-o pun toți cetățenii Republicii Moldova: „dar ce, Parlamentul lucra?”.

Sergiu Sîrbu a fost prezent la emisiunea Cutia Neagră de la TV8. Acesta a fost întrebat dacă discută cu deputatul Ilan Șor despre locul aflării căruia încă nu se știe, dar este doar presupus. Sîrbu zice că nu îl întreabă unde se află. Până la urmă, este o atitudine clasică adoptată de foarte mulți deputați, jurnaliști, angajați ai unor structuri dubioase – niciodată nu întrebi de unde vin banii, pentru că răspunsul la această întrebare ar putea să sperie.

Tot Sergiu Sîrbu spune că neagă existența unei coaliții între PSRM și ȘOR. Acesta zice că zvonul este comparabil cu zvonul despre 30 de mii de sirieni. Sîrbu are cumva dreptate, zvonul cu privire la existența coaliției dintre PSRM și ȘOR, dar și cei 30 de mii de sirieni, avantajează, cumva pe politicianul Igor Dodon și o pun în serios dezavantaj pe politiciana Maia Sandu.

Miercuri, 16 decembrie

La Parlament s-a lucrat. Întâi dimineața mai multe tractoare au urcat pragurile Parlamentului, aceștia încercând să vină la ședință. Nu este clar dacă Vasile Bolea ar putea să cârlige chiar 6 tractoare dintr-o lovitură, dar cert este că Vasile Bolea a avut o altă misiune. Ședința Parlamentului a durat până aproape de miezul nopții, iar deputații din PSRM și Șor, care da, ați ghicit, și după ce au votat vreo 60 de proiecte de legi într-o zi, cu vot comun, încă spun că nu sunt într-o coaliție. Bugetul de stat, despre care cei din opoziție știau că se va discuta a doua zi, a fost băgat la vot după ora 22:00, ca apoi să se închidă sesiunea rapid cu intonarea imnului de stat.

Imnul este cumva simbolic, pentru că taman semnifică faptul că anume în țara cărei imn a fost intonat îi va găzdui pe aceștia în pușcărie.

Okay. S-au votat foarte multe, dar niște detalii am scris noi săptămâna asta. Dacă ți-i lene să dai click pe link sau ai trăit sub o piatră săptămâna asta, tot ce poți să știi este că e rău.

Joi, 17 decembrie

Ca după o mahmureală, deputații s-au trezit a doua zi ca să vadă ce pagube au creat ieri la Parlament. Sala Parlamentului arată precum în filmele Hangover. Pe de o parte Vlad Bătrâncea stă proptit într-un regulament al Parlamentului, de cealaltă parte Vasile Bolea stă cu capul pe masă, suferind. Între timp, România este printre primele țări care au declarat că sunt îngrijorate de situația din Parlamentul nostru. Tot într-un unison au fost și reprezentanții ai Uniunii Europene. Socialiștii s-au apărat, spunând că „iată programul nostru, și iată legile votate. Am promis, am făcut”. Nu se înțelege cui i se adresează – poporului sau subalternilor departamentului lui Dmitri Kozak, de la Moscova.

Președintele Vladimir Putin spune că își va retrage trupele din Transnistria odată ce „Moldova și Transnistria vor porni pe calea înțelegerii”. Acum, nu știm noi ce ajunge la Kremlin, despre ce înțelegeri este vorba, dar se știe că sunt deja multe înțelegeri pe linia Chișinău-Tiraspol. Martor la aceste înțelegeri poate fi oricare din miile de pachete de țigări de contrabandă, de exemplu. Sau, dacă ar putea vorbi oricare din acei mii de kilowați vânduți prin intermediari, de care beneficiază oameni și la Tiraspol, și la Chișinău. Înțelegere este, aparent.

Vineri, 18 decembrie

Principalul păgubit al protestelor agricultorilor din centrul orașului este, totuși, Igor Dodon. Acesta declară în cadrul emisiunii sale că din cauza tractoarelor copiii lui au întârziat la școală. Este păcat, într-adevăr că unii nu au acces la educație din cauza unor proteste și mai ales tractoare. Acest lucru poate avea consecințe foarte nefaste, inclusiv pentru țară. Bunăoară, încă nu știm, că nu sunt dovezi, dar este posibil și ca unele tractoare să fi blocat drumul spre școala din Sadova pe când Igoraș trecea din clasa a V-a în a VI-a? Asta nu o să aflăm niciodată, dar poate comportamentul lui Dodon în calitate de președinte poate fi explicat prin lipsa sau întârzierea, de mai multe ori, la școală? Doar întrebăm aici.

Și FMI a reacționat dur la proiectele de legi votate miercuri de 53 de deputați PSRM și ȘOR. FMI spune că implementarea inițiativelor legislative amenință stabilitatea financiară și macroeconomică a Republicii Moldova. Totodată, potrivit lor, mai departe, finanțarea R. Moldova va depinde doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale. Nu știm cui îi este adresat acest mesaj, dar dacă este adresat celor care au votat, guvernului și președintelui în exercițiu, probabil mesajul nu va fi înțeles. Iar asta pentru că pentru ceea ce au făcut zilele trecute, sigur nu sunt plătiți în lei moldovenești, amenințați de devalorizare în urma proiectelor votate.

Între timp, în Moldova

Republica Moldova se află abia pe locul 122 în lume, după Congo, Republica Dominicană și Bahamas în funcție de sprijinul acordat de la buget pentru firme și populație în contextul pandemiei COVID19, arată date ale Fondului Monetar Internațional (FMI).

Măsurile introduse de autorități pentru susținerea companiilor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează Republica Moldova pe ultimul loc din Europa și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.