Păstrat, renovat și dezvoltat – cum orașul Cupcini valorifică afacerile moștenite din URSS

În nordul țării, după rândurile de clădiri grele, cenușii și ruginite se reliefează orașul Cupcini. Localitatea cu 6000 de persoane încearcă să devină confortabilă pentru oameni, deși arată mai degrabă a zonă industrializată. 

Tot mai multe magazine sunt deschise, drumuri reparate, terenuri de joacă amenajate, iar fabricile de pâine, lactate, conserve și zahăr oferă locuri de muncă. Totuși, asta nu pare suficient. Mulți tineri pleacă. Motivul – spun cei cu care am discutat – „salariile mici, dar și lucrul sezonier”. 

Localitatea fondată în 1431 ține sub umbrelă trei sate: Chetroşica Veche, Chiurt și Cupcini. Aici tinerii învață să devină buni specialiști la Școala Profesională. Iar aproape fiecare visează la propria mică afacere. 

La Cupcini sunt fabricate produse alimentare, se deschid mici cafenele. Iar una dintre cele mai mari probleme este prețul și calitatea apei din robinete. „E mai ieftin să gătești sau să speli podelele cu apă minerală, decât cu apa galbenă din robinete”, ne-a spus Slavic Bologa, proprietarul cafenelei „Bon Appetit”. 

Deși a suferit după destrămarea URSS, Cupcini este una dintre localitățile unde partea industrială s-a păstrat, cel puțin parțial. Această trăsătură determină și aspirațiile oamenilor: cei de aici nu visează să atragă turiștii, ci să aibă cât mai mulți antreprenori care să pună pe roate câte o nouă afacere. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.