Parlamentul a modificat și completat Constituția Republicii Moldova

Parlamentul a modificat și completat joi,13 aprilie, Constituția Republicii Moldova. Astfel, Legea supremă a fost completată cu un capitol nou despre statutul și rolul instituției Avocatului Poporului.

Capitolul  – Statutul şi rolul Avocatului Poporului  stipulează că acesta asigură promovarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.  Avocatul Poporului este numit în funcţie de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Noile reglementări, adoptate cu 81 de voturi, vor proteja independenţa instituţiei Ombudsmanului de fluctuaţia politică, conform recomandărilor structurilor internaționale, în special, a Comisiei de la Veneţia.

Tot în ședința de astăzi a fost  modificat, în prima lectură, capitolul despre Autoritatea judecătorilor. Noile modificări exclud termenul iniţial de 5 ani de numire al judecătorilor. Aceștea vor fi numiți în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, până la atingerea plafonului de vârstă.

Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. Din componența CSM nu va mai face parte Procurorul General.

Modificările au fost operate întru realizarea acțiunilor Pilonului I ’’Sistemul judecătoresc” din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.