„Orice am face, ne susținem tot timpul.” Cum soții Petrov combină agricultura și cateringul

Dis-de-dimineață, Nicolae și Ana Petrov gătesc mâncare de zor alături de două angajate. Au de livrat 60 de prânzuri calde din Puhăceni în Chișinău, aflat la aproape 70 de kilometri distanță. Cât mâinile unuia lucrează în bucătărie, celălalt adună din seră ardeii capia lucioși și crocanți. În pauză, ies afară să ia o gură de aer proaspăt și să admire pepenii verzi, gata de recoltat, plantați în premieră anul acesta.

„E interesant în agricultură dacă ai alături un om de încredere”

Soții Petrov sunt căsătoriți de 15 ani și le fac pe toate împreună. Gestionează afacerea PetrovGrup, muncesc pe câmp și gătesc mâncare tot împreună. Rememorând timpurile când s-au cunoscut, Nicolae Petrov spune că se susțin în orice ar face. În 2018 au lansat afacerea în agricultură și cultivă legume în câmp deschis și în seră. Terenurile familiei se întind pe mai mult de 20 de hectare, unde sunt cultivați dovlecei, roșii, porumb, sfeclă sau varză. În cele două sere pe care le au, soții au plantat anul acesta ardei capia, ardei California și gogoșari.

„E interesant în agricultură, dacă ai alături de tine un om de încredere”, crede bărbatul. Recunoaște că este complicat pentru agricultori să găsească brațe de muncă, iar costurile de producție se măresc în fiecare an. Comercializează legumele deocamdată doar pe piața internă, iar o mare parte din producție merge în cealaltă ramură a afacerii: cateringul.

Din câmp, direct în bucătărie

Ardeii, roșiile, cartofii și toate celelalte legume merg în afacerea cuplului din domeniul gastronomiei. „Anul acesta am plantat peste două hectare de varză. Cât e proaspătă, o parte merge în bucătărie”, explică agricultorul. „O altă parte va merge tot pentru noi la murat, iar o anumită cantitate va fi comercializată pe la magazine.”

De meserie bucătar, Nicolae Petrov știe din experiență valoarea unui produs de calitate, crescut cum se cuvine. E mândru că poate să-și folosească producția proprie la gătitul prânzurilor și altor bucate la comandă. Multă vreme și-a dorit o afacere în gastronomie, „un vis din anii de studenție”. Așa au început să gătească mâncare la comandă și să livreze prânzuri. „În unele perioade, livram și câte 200 de prânzuri pe zi”, povestește cuplul zâmbind.

„Sistemul de irigare e un plus foarte mare”

Deși recunoaște că costurile de producție sunt considerabile, agricultorul povestește că un mare avantaj al agricultorilor din zonă este sistemul renovat de irigare. Asociația Acva Grup, din care face parte afacerea familiei Petrov, gestionează Sistemul de Irigare „Puhăceni-Delacău-Șerpeni”. Acesta a fost reabilitat în 2013-2015 datorită unui grant de 5,56 mln USD din partea SUA.

„Față de alte localități, noi plătim un preț foarte bun”, povestește agricultorul. Combină mai multe modalități de udare a culturilor, iar sistemul de picurare se dovedește foarte eficient atât pe câmp, cât și în seră.

Soții încă nu au făcut totalurile acestui an, dar au planuri de viitor pentru afacerea lor. Printre ele se numără extinderea afacerii spre nișa de agroturism, împărtășește Ana Petrov. „Nu îndrăznim să ne facem planuri foarte mari… Așa, încetișor”, spune femeia, zâmbind.

Elaborarea acestei publicații a fost posibilă datorită ajutorului poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.