Orașul unde aș vrea să învăț și eu. Ce-am găsit la Iargara

După un lanț de tiruri care zguduie casele împrăștiate de-a lungul drumului, capătă contur orașul Iargara. Localitatea găzduiește circa 4400 de oameni, care încearcă să-și găsească un loc de muncă, să se odihnească, sau să animeze monotonia unui oraș adesea confundat cu un sat. 

Orașul Iargara a luat naștere în 1799, fiind construit de-a lungul unei stații de tren de pe tronsonul Basarabeasca-Prut. De atunci, numărul pasagerilor a scăzut, iar vagoanele s-au golit. Singurele care se mai opresc la stația orașului sunt vagoanele cu mărfuri. Angajații Căii Ferate încă tânjesc după vremurile în care stația mișuna de oameni și viață.  

La câțiva pași de gară, muzica răsună din casa de cultură, persoanele în etate caută prin biblioteci romane de aventură și de dragoste cu happy ending, iar copiii se grăbesc la liceul proaspăt renovat, unde pot face chiar și mici roboței. 

Localitatea prinde viață datorită investițiilor locale, naționale, dar și externe. Maturii așteaptă renașterea întreprinderilor mici și mijlocii, iar copiii visează să devină viitorii luptători de lupte libere și să ajungă chiar și la Jocurile Olimpice. 

 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.