Opoziția din România nu are un plan de guvernare

De Sabina Fati

Guvernanții dau dovadă de nervozitate, iar președintele Băsescu este pe cale să piardă controlul asupra PDL.
Opozitia din Romania vrea sa dea jos guvernul, dar nu vrea sa preia puterea: aceasta este concluzia paradoxala a intilnirii liderilor socialist, liberal si conservator. Socialistii si liberalii, care formeaza grosul opozitiei au un singur scop comun, demolararea, la figurat sau chiar la propriu, a presedintelui roman Traian Basescu. Nu au insa nici un plan de preluare a guvernarii. Liberalii spun ca nu vor sa guverneze cu socialistii, iar socialistii declara ca
nu intra la guvernare decit in urma unor alegeri anticipate. Altfel spus motiunea de cenzura pe care se pregatesc sa o depuna socialistii romani nu este neaparat un prim pas pentru inlaturarea partidului de guvernamint, ci mai degraba o forma de presiune facuta asupra puterii pentru a stringe cit mai multe simpatii din partea electoratului.

Socialistii par sa aiba un plan pe termen mai lung decit liberalii, joaca impreuna cu ei cartea anti-Traian Basescu, dar nu marsaza, cel putin deocamdata, la ideile lor radicale care vizeaza o eventuala suspendare din functie a Presedintelui Romaniei. Liderul socialist, Victor Ponta, aflat acum in topul preferintelor romanilor, prefera sa sicaneze guvernul si sa astepte alegerile din 2012, incercind sa-si creeze pina atunci un electorat propriu, pe care sa mizeze mai apoi la prezidentiale. Liberalii sint in schimb destul de confuzi, critica masurile de dreapta luate de executivul roman: scaderea salariilor bugetarilor sau restringerea aparatului birocratic si se aliaza cu socialistii pentru sustinerea celor de stinga. Presedintele librealilor, Crin Antonescu s-a plins chiar ca va trebui sa se chiverniseasca mai bine pentru a-i ajunge banii, dupa ce salariile parlamentarilor s-au micsorat cu 25 la suta. Oricum atit socialistii, cit si liberalii au intrat in corul celor care incrimineaza politicile Fondului Monetar International pentru Romania, pornind de la teza traditional-ceausista ca economia romaneasca ar trebui sa se faca in tara nu in afara ei.

Asadar nici un partid din opozitie nu ar vrea sa preia guvernarea intr-o Romanie aflata in plina criza, fara lichiditati si tot mai putin credibila pentru investitori, lasindu-i mai departe pe democrat-liberali sa se toceasca, sa-si piarda electoratul si sa ajunga la limita intrarii in parlament. In acest moment insa si in interiorul partidului de guvernamint exista o nervozitate greu de stapinit, iar presedintele Traian Basescu este pe cale sa piarda controlul asupra propriului partid.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.