Omicron, noua variantă Covid-19. Cum funcționează și care sunt îngrijorările

A vial and a syringe are seen in front of a displayed EU flag and words "Omicron SARS-CoV-2" in this illustration taken, November 27, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Omicron, noua variantă de Covid-19, a fost depistată deja la circa 200 de persoane. Deocamdată, această variantă are încă foarte multe necunoscute și unele țări au luat deja măsuri dure, pe care alte țări le consideră exagerate.

Totuși, acest caz demonstrează că autoritățile au avansat mult în detectarea și prevenirea unor potențiale riscuri de acest fel. E vorba de rapiditatea cu care versiunea Omicron a fost depistată și pusă pe lista de monitorizare a ONU ca variantă ce determină îngrijorare.

Ce provoacă îngrijorare

Principalul lucru care a provocat îngrijorare în comunitatea științifică este numărul mare de mutații în genele vârfului proteic (spike protein), folosit de virus pentru a se lipi de celulele umane. Îngrijorarea este că această variantă ar avea o transmisibilitate mai mare, iar persoanele care anterior s-au recuperat de Covid-19 ar fi supuse unui risc mare de reinfectare cu Omicron, mai mult decât cu alte variante înregistrate anterior.

Deocamdată nu este clar cât de severă și transmisibilă este această variantă. Experții afirmă că este posibil ca eficacitatea vaccinurilor să scadă, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu ar oferi protecție în continuare.

Testul PCR și testele rapide sunt eficiente în depistarea prezenței inclusiv a acestei variante, funcția acestor teste fiind doar de detectare a prezenței Covid-19. Pentru confirmarea variantei Omicron este nevoie de analiza genetică în laboratoare speciale.

Faptul că numărul de spitalizări a crescut în Africa de Sud nu înseamnă neapărat că e cauzată de noua variantă, în țară fiind vaccinată doar 24% din populație. Totodată, primele infecții cu noua variantă s-au înregistrat în rândul tinerilor care, de obicei, au simptome mai ușoare sau moderate. Un alt factor este că doar 6% din populația Africii de Sud are o vârstă de peste 65 de ani, categorie care este afectată grav de Covid-19 (spre comparație, în Republica Moldova acest grup de vârstă este de 12,7% din populație). Astfel, savanții încă urmează să vadă cum s-ar manifesta varianta Omicron într-o țară cu o populație mai bătrână, dar și cu un nivel de vaccinare mai ridicat.

Când a apărut

Prima probă a noii variante a fost colectată în Botswana pe 9 noiembrie, numită la acel moment varianta B.1.1.529. Abia pe 24 noiembrie, Africa de Sud raportează primul caz. A doua zi, într-o conferință de presă, Richard Lessels, profesor epidemiolog la Universitatea Kwazulu-Natal, menționa că „Sunt tare multe lucruri pe care nu le înțelegem despre această variantă. Tipul mutației ne îngrijorează, dar acum trebuie să lucrăm ca să înțelegem importanța acestei variante și ce înseamnă în contextul general al pandemiei”.

Pe 26 noiembrie, la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății a trecut deja această variantă în lista celor care provoacă îngrijorare. La acel punct este aplicată și denumirea pentru public – „Omicron”, literă din alfabetul grecesc. De menționat că OMS a sărit peste literele Nu și Xi, care erau următoarele la rând. În primul caz, aceștia au menționat că sună prea similar cu cuvântul „new”, adică „nou” din engleză, iar în al doilea caz, Xi este un nume foarte răspândit în China.

Cazuri și restricții

Între timp, au început a fi înregistrate tot mai multe cazuri de infectare cu această variantă. Pe 27 noiembrie, Marea Britanie anunță primele două cazuri, iar Malawi, Mozambic, Zambia și Angola sunt trecute în lista roșie, peste câteva ore fiind adăugate și alte țări din sudul Africii – Africa de Sud, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe și Namibia. Iar Elveția a trecut sub monitorizare persoanele care vin din Marea Britanie.

Deja pe 28 noiembrie, mai multe țări pun restricții pentru țările din sudul Africii. Este vorba de Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia și Australia.

Anunțurile despre noua variantă a cauzat o scădere la bursele internaționale – petrolul Brent și West Texas Intermediate a scăzut cu 10 și 11%, respectiv. Tot în jur de 6% a pierdut din valoare și moneda Africii de Sud.

Totuși, există teama că reacția promptă de a pune restricții ar fi exagerată. În recomandarea de pe 26 noiembrie a OMS se menționa ca statele să nu impună noi restricții de călătorie, dar să implementeze măsuri de călătorie „bazate pe analiză de risc și știință”.

Angelique Coetzee, savanta sud-africană care a descoperit varianta Omicron și președintă a Asociației Medicale Sud-Africane, spune că deocamdată sunt caracteristici variantei doar simptome moderate sau chiar ușoare. „Nu cred că va trece ușor, dar sunt de părere și sper că va fi o boală cu simptome moderate. Deocamdată, sunt încrezută că o putem gestiona”, a spus Coetzee.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.