Oficial! Partidele politice vor fi finanțate din bugetul de stat

Partidele politice vor fi fi finanțate din bugetul de stat, începând cu 1 ianuarie 2016. Statul va putea aloca nu mai mult de 0,3% din veniturile bugetului de stat stabilit pentru anul în care are loc scrutinul.

Prevederi în acest sens sunt în Legea privind privind finanțarea partidelor politice din bugetul de stat, votată astăzi de Parlament.

Astfel, potrivit noii legi, 50 % din suma alocată în acest sens va fi oferită partidelor politice parlamentare, iar alte 50 % din resursele financiare vor fi distribuite proporţional performanţei obţinute la alegerile locale generale.

În cazul blocurilor electorale, banii vor fi repartizați conform numărului de mandate obţinute de fiecare partid sau după o înțelegere prealabilă între membrii blocului electoral.

Dacă se va adeveri că partidele politice au utilizat banii contrar destinaţiei, vor fi aplicate sancțiuni. Una din acestea prevede lipsirea de alocații de la bugetul de stat. În plus, utilizarea alocației de stat contrar destinației presupune amenzi de la 60 de mii – la 100 de mii lei sau cu închisoarea de la 1 – la 5 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 – la 5 ani.

De notat că, potrivit noilor prevederi legislative, în campania electorală persoanele fizice vor putea face donații partidelor de cel mult 20 de salarii medii pe economie, stabilite pentru anul în care are loc scrutinul.

Persoanele juridice vor putea dona partidelor o sumă echivalentă cu 40 de salarii medii pe economie.

În plus, se va interzice finanţarea, prestarea serviciilor cu titlu gratuit şi susţinerea materială sub orice formă, directă şi indirectă a partidelor politice de către cetăţenii străini, autoritățile publice, persoanele juridice cu capital străin sau mixt, persoanele juridice din străinătate, alte state şi organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale.

De asemenea, se va interzice utilizarea imaginii politicienilor străini în campaniile electorale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.