Oameni de afaceri români: Republica Moldova ne-a luat-o înainte!

Oamenii de afaceri din România solicită autorităților simplificări suplimentare în zona administrativă, după ce au obținut promisiunea Ministerului Finanțelor Publice de la Bucureşti de a se elimina ștampila din data de 1 iulie a acestui an.

„Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz: România și Bulgaria”, a declarat marți Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, citat de presa română.

La rândul său, omul de afaceri Dragoș Anastasiu a menționat că eliminarea ștampilei a fost promisă de Ministerul Finanțelor Publice mediului de afaceri. “Va dispărea, așa ne-a promis Ministerul de Finanțe, că de la 1 iulie dispare”, a precizat Anastasiu.

Și omul de afaceri Marius Ghenea a precizat că în multe țări ale Uniunii Europene “oamenii nu știu ce e aia ștampilă”.

De notat că deja ceva vreme oamenii de afaceri din Republica Moldova au posibilitatea de a aplica în activitatea lor instrumentele de semnare electronică, inclusiv semnătura mobilă, care pot substitui cu succes ștampila. Iar în luna martie premierul Chiril Gaburici a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege privind eliminarea obligativității ștampilei şi la înregistrarea afacerii.

Aceasta după ce a fost făcut public clasamentul Băncii Mondiale „Doing Business” 2015, în care Republica Moldova se situează pe locul 35 din lume la capitolul „Deschiderea unei afaceri”. Potrivit acestei analize, costul ștampilei constituie 30% din costul total de 1.424 lei pentru deschiderea unei întreprinderi.

Atunci, premierul a solicitat membrilor Guvernului să vină cu un pachet de amendamente pentru a susține mediul de afaceri prin reducerea costurilor și a birocrației din instituțiile statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.