O turistă din Noua Zeelandă, reţinută două zile pe aeroportul Alma-Ata: Vameşii nu credeau că există această ţară!

Chloe Phillips-Harris, o turistă din Noua Zeelandă, a fost reținută aproape două zile de vameșii kazahi, la scurt timp după ce a aterizat pe aeroportul din Alma-Ata.

Și asta, pentru că tânăra de 28 de ani deţinea un paşaport neozeelandez, iar vameșii au susținut că nu există o țară numită Noua Zeelandă, scrie Libertatea cu referire la Daily Mail.

Vameşii kazahi au interogat-o timp de o zi şi jumătate într-o cameră a securităţii de pe aeroportul Alma-Ata, crezând că pașaportul ei este fals.

Phillips-Harris susţine că nici măcar pe harta din camera de interogare nu apărea Noua Zeelandă, iar ea nu putea să prezinte nici un argument pentru a dovedi existenţa ţării ei în faţa vameşilor din Kazahstan.

”Am aterizat cu ultimul zbor de noapte în Kazahstan. Iar atunci când am ajuns la ghişeul de imigraţie, am fost rugată să-mi prezint paşaportul australian. Ei mi-au spus că nu pot intra în ţară fără un paşaport australian. Au spus că în mod clar Noua Zeelandă face parte din Australia… Din păcate exista o hartă care nu prezenta Noua Zeelandă”, a declarat turista.

Reprezentanţii aeroportului au obligat-o să se îmbarce într-un aeroport cu destinaţia China. Însă, turista a luat contact cu cineva care putea să o ajute şi i s-a permis să se întoarcă în aeroport, unde a fost din nou reţinută de vameşii kazahi.

Ulterior, vameşii kazahi i-au permis să plece după ce a obţinut o nouă viză şi un paşaport american. În ciuda întâmplărilor nefericite prin care a trecut, Chloe, care era curioasă să viziteze totuși țara,  şi-a petrecut următoarele şase luni călătorind prin Kazahstan şi s-a întors abia în noiembrie în Noua Zeelandă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.