O nouă relație între Dodon și Voronin? Ne amintim mesajele „de dragoste” de la tătuca către ucenicul său

Socialiștii și-ar dori o coaliție cu Partidul Comuniștilor și crearea unui bloc de stânga în alegerile parlamentare anticipate. Însă relațiile dintre aceștia s-au răcit după 2011, când Dodon, împreună cu Veronica Abramciuc și Zinaida Greceanîi, au părăsit PCRM, iar ulterior mai atrăgând încă un deputat în componența fracțiunii lor – pe Ion Ceban. 

Ideea năstrușnică de face front comun cu comuniștii le-a venit după o declarație critică a PCRM față de Curtea Constituțională. „În această traiectorie politică a bumerangului, Curtea Constituțională, cu comportamentul său trădător față de Constituție, este, exprimându-ne la figurat, ca o rachetă purtătoare de energie distructivă. Și asta poate continua la nesfârșit, dacă noi nu vom lipsi această Curte Constituțională de încrederea noastră politică. Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a Curții Constituționale. El are dreptul să facă asta, deoarece judecătorii CC depun jurământul în fața Parlamentului”, se menționa în comunicatul PCRM. 

Atitudinea față de Curtea Constituțională este mai mult direcționată către președinta Curții, Domnica Manole, care în 2012, fiind judecătoare la Curtea de Apel, a dat o decizie pentru lichidarea televiziunii NIT, organul principal de presă al comuniștilor. 

La rândul lor, PSRM, prin vocea liderului lor din Parlament, a spus că vor să facă un bloc comun, iar principalii lor aliați ar fi comuniștii, care nu au luat încă vreo poziție publică referitoare la acest subiect. 

„PSRM solicită și consideră că forțele de stânga trebuie să meargă într-un bloc comun la alegerile parlamentare, astfel ca să nu existe concurență pe acest segment. […] Dezideratele și scopurile sunt comune și de aceea ducem negocieri și îndemnăm forțele de stânga să se alinieze împreună cu PSRM. Suntem gata să facem și anumite cedări”, a spus Corneliu Furculiță. 

Însă pe ce se bazează această speranță a socialiștilor? Dacă ne uităm la evoluția relației dintre președinții celor două partide, vedem că dragoste nu prea este de ceva timp deja. Sau cel puțin nu mai este din partea figurii paterne. 

Declarațiile lui Voronin despre Dodon

  • Voronin în 2011, la plecarea din PCRM a lui Igor Dodon: „Dacă oamenii nu au demnitate, vai și amar de țara asta!”
  • Voronin în 2012, în ajunul votării Nicolae Timofti de către Dodon, Greceanîi și Abramciuc: „Ale cui interese le va promova această fracțiune nou formată? Pe cine să reprezinte ei? Pe care trădători naționali? Caută numai să dobândească toate privilegiile, automobile, chestii. Să-și bată capul cu cât au fost plătiți pentru trădare! Ți-i urât să te uiți la așa prostii!”
  • Voronin în 2017, după ce Dodon a fost prima dată „suspendat”: „Acest președinte neconstituțional (n.r. Igor Dodon), unica decizia pe care trebuia el să o ia după ce l-au înjosit așa de tare, dar mai jos să-l înjosești decât atât nu e posibil. Să-l dai cu mutra de parchet sau de podea. El trebuia să-şi dea demisia din funcția de președinte. Dacă el se stimează pe el, dacă cât de cât stimează această instituție statală și acest stat, trebuia să-şi dea demisia imediat.”
  • Tot în 2017, Voronin: „Eu văd în Igor Dodon o persoană care, încă înainte de a fi ales, înainte de a începe campania electorală, înainte de toate-toate, culcată sub democrați definitiv. Și el de acolo nu mai iese. El lucrează și este subordonat PD-ului. Este sluga PD-ului. Da. În toate chestiunile, în toate problemele. Și în Parlament, când ceva nu reușesc democrații, socialiștii imediat ridică mâna. Și în societate tot așa.”
  • Sau: „Nu este el președintele țării, este un самозванец (n.r. din rusă: impostor). El are alte variante ca să fie numit președinte al țării? El majoritate parlamentară nu are, vizitele le face fără nici un ministru. Ce poate el să facă? Măcar aiurește, face niște conferințe de presă. Dacă analizezi, cred că am făcut o greșeală foarte mare că l-am numit atunci ministru al economiei. Eu nu văd în chestiile acestea ale lui calcule economice. Trebuie de analizat, care este eficacitatea acestei Uniuni Euroasiatice. Ce s-a schimbat atunci când Kazahstanul și rușii au intrat în această uniune? Ce are Moldova cu kirghizii și Tadjikistanul? Asta nu este cumetrie, este o problemă serioasă statală. Aici nu s-a analizat nimic, ci pur și simplu pentru ca să placă cuiva. Trebuie să te duci cu ceva la Moscova.”
  • Voronin în 2018: „Dodon este un prost dacă nu a știut că alegerea sa în fruntea țării va duce la destabilizarea situației în țară.”
  • Tot în 2018, după expulzarea profesorilor turci: „Am dat oameni vii la pușcărie pentru a repara o clădire sau alta. Asta e idiotism și dacă este adevărat, atunci Dodon trebuie să-și dea demisia imediat. E și păcat, e și crimă. Eu pe directorul liceului și adjunctul său i-am cunoscut încă înainte să ajung președinte. De două ori pe an noi ne întâlneam. Sunt oameni educați, oameni cumsecade. Cât am fost eu președinte s-au schimbat trei șefi la SIS. În niciun raport nu a fost indicația că persoane din acest liceu sau alte persoane turce duc un lucru distructiv împotriva Republicii Moldova.”
  • Voronin în 2018 despre Festivalul căpșunilor: „S-a clarificat cu «klubnika», acum o șterpelește la Moscova să deschidă campionatul de fotbal.”
  • Voronin în 2019, despre veșnicele călătorii ale lui Dodon: „Uitați-vă la acel turist! Dodon este un turist. Zilele următoare merge în Serbia, peste o săptămână pleacă în Franța. În toată săptămâna el se duce undeva pentru că nu știe ce să facă în țară. El nu are idee cu ce să se ocupe în țară. Trei ani deja se împlinesc. El nu știe ce să facă cu puterea. Orice putere ai da la acești, care sunt impotenți, ei nu vor face nimic. El acum se distanțează de faptul că această guvernare nu-și onorează obligațiunile și el vrea să fie mai departe de ei. Mai mult decât atât, poate el nu a citit Constituția, dar dacă a citit-o, atunci înseamnă că nu a înțeles-o.”
  • În 2019, Vladimir Voronin a prezentat în exclusivitate angajamentul politic din 2011 de a nu părăsi Partidul Comuniştilor, semnat de către Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și alți foști comuniști. „Aceştia toți sunt Iuda”, a spus atunci Voronin.
  • Atunci când a apărut înregistrarea cu Plahotniuc și „federalizarea” țării, Voronin declara: „Înregistrările video sunt dovada trădării lui Igor Dodon, care trebuie demis din funcţie pentru intenţia de a fărâmiţa ţara. Cunoscând cine este acest personaj, acest Dodon, eu sunt convins că acesta este un adevăr. El poate din interes, dacă i-ar mai pune ceva în buzunare, în mâini sau în conturi străine, nişte parale, el poate vinde pe oricine şi oricând. El a mers pe cadavre şi a mers pe trădare.”
  • Voronin în 2020. despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale: „Nu, nu m-a surprins. A fost un vot de protest. Alegătorii au votat împotriva la toată lenevia aceasta, care în toți acești patru ani a fost promovată de trântorul Dodon… Nu vreau să fiu acum profesor pentru Maia Sandu. Am fost profesor pentru Dodon, dar la el nu a ajuns ceea ce am vrut să-l învăț. Știți, profesorul citește lecția pentru toată clasa, unul înțelege și învață, iar altul nu ascultă. Așa am pățit-o eu cu acest Dodon și mulți alții”.
  • Voronin niciodată nu l-a recunoscut pe Igor Dodon drept președinte de țară: „Eu pe Dodon nu l-am recunoscut ca președinte, nu-l recunosc nici astăzi. Nu-i personal și nu-i obidă, dar e legat de respectarea Constituției. El nu e ales conform Constituției. Noi n-am avut niciun președinte, repet, din 2009 până astăzi ales conform Constituției, cu părere de rău. De aceea eu nu-l recunosc ca președinte, nici nu mă salut. Nici într-un caz. El s-a apropiat să dea mâna, eu m-am întors cu spatele. Chiar în ziua când s-au marcat 25 de ani de la Constituția R. Moldova, în sala festivă, eu în Dodon n-am văzut și nu văd președinte”.

Și după toate aceste declarații, nu ne rămâne decât să fredonăm: „Unde dragoste nu e, nimic nu e!”.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.