O casă pentru toți deputații sau o afacere pentru unul singur?/ DOCUMENT

Ieri, Jurnal.md a publicat o investigație privind construcția unui bloc de locuit destinat deputaților din actuala legislatură. Potrivit investigației, 47 de deputați din toate fracțiunile și neafiliați au înaintat Președintelui Parlamentului un demers prin care solicită identificarea unui teren unde în baza unui parteneriat privat-public să fie ridicat un bloc de locuit cu mai multe etaje, iar aleșii poporului să poată cumpăra un apartament la preț redus – circa 300 euro metrul pătrat. Prețul unui metru pătrat de locuință nouă în Chișinău se plasează la circa 600-700 euro pentru un metru pătrat. Chiar și locuințele sociale pentru familiile tinere în mansarde sau la periferiile orașului costă cel puțin 500 euro pentru un metru pătrat.

Lista deputaților semnatari nu a fost făcută publică, dar mai multe surse indică asupra faptului că cei mai mulți dintre semantari dețin spațiu localitv în municipiul Chișinău. Comunistul Victor Mândru are chiar două aparrtamente în capitală, liberal-democratul Iurie Apostolache are 4 apartamente, Nae Simion Pleșca are 4 apartamente și o casă de peste 300 metri în Chișinău, o casă de peste 700 metri în Ialoveni și un apartament în București. Deputatul Cimbriciuc are în propietate un apartament de 107 metri în Chișinău.

Democrata Stella Jantuan are o casă în Ialoveni, colegul său de fracțiune Mihai Solcan este mult mai înstărit și are 3 apartamente și o casă de 546 metri în Chișinău. Liberalul Valeriu Munteanu deține o casă de 220 metri în Floreni, imediată proximitate a Chișinăului. Corina Fusu a indicat în declarația de avere un apartament în sectorul Telecentru. Liberal reformatorul Anatol Arhire a indicat că are o casă în Medeleni raionul Ungheni. Printre semnatari sunt și alți deputați care într-adevăr nu dețin imobile în Chișinău. Lista deplină a celor care au semnat demersul menționat nu este cunoscută deocamdată.

Surse din cadrul Parlamentului spun că istoria cu așa numita ”casă a deputaților” e mult mai veche și a început încă în 2013. Inițiator al colectării de semnături printre deputați pentru demersul pomenit este deputatul Nae-Simion Pleșca. Acesta a adunat cele 47 semnături și a înaintat demersul conducerii Parlamentului. Igor Corman a tărăgănat răspunsul. După mai multe demersuri insistente, speakerul a transmis demersul la Guvern pentru identificarea unei eventuale soluții. Nu se cunoaște dacă Guvernul a răspuns cererilor deputaților.

Un deputat din cadrul PLDM ne-a comunicat că, de fapt, demersul și problema lipsei de spațiu locativ a unor deputați este doar o paravană pentru o afacere imobiliară gândită de Nae-Simion Pleșca. Deoarece nici conducerea fracțiunii PLDM, nici conducerea Parlamentului, nici Guvernul nu s-au grăbit să dea curs inițiativei nepopulare a deputaților, liberal-democratul și persoane apropiate acestuia au început să șantajeze fracțiunea cu sabotarea votării unor proiecte, inclusiv venite de la Guvern. Sub pericolul nefuncționalității majorității parlamentare, conducerea PLDM a promovat proiectul ”casa deputaților”, fiind creat și un grup de lucru din deputații Ion Balan, Nae-Simion Pleșca, Anatol Arhire, Stella Jantuan și Victor Mîndru.

În posesia Moldova.ORG a intrat un document care reflectă activitate grupului de lucru care a identificat un lot din proprietatea Ministerului Apărării de 0.45 ha pe care urmează să fie construită ”casa deputaților”. Lotul se află pe strada Mitropolit Dosoftei 124, alături este un alt teren pe care urmează să fie contruite case pentru militari. Lotul se află între străzile Petru Movilă și Lazo din centrul capitalei.

Aceeași sursă ne-a comunicat că decizia grupului de lucru a fost expediată spre examinarea conducerii țării sub semnătura liderilor de fracțiuni. Insistența la limită a deputatului Pleșca pentru promovarea acestui proiect s-ar explica, potrivit surselor noastre, prin faptul că de la bun început acesta cunoștea și terenul pe care dorește să fie ridicată ”casa deputaților”, dar și compania care uremază să câștige concursul – o firmă de construcții care îi aparține direct sau prin interpuși.

Statul urmează să pună gratuit la dispoziția companiei private terenul de 0,45 ha, costul căruia poate fi estimat la un preț de până la 900 mii euro, iar firma să ridice un bloc, o parte dintre apartamentele căruia vor fi procurate la preț mic de deputați. Soarta celorlalte apartamente însă poate fi ușor prevăzută.

Contactată de Moldova.ORG, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PLDM, Tatiana Cojocaru, ne-a comunicat că deputatul Pleșca se află într-o deplasare în Albania și revine la Chișinău peste 2 zile, urmând să ofere declarații referitoare la informațiile apărute în presă la acest subiect.

Liderul fracțiunii PLDM din Parlament, Valeriu Streleț, ne-a spus că nu cunoaște detalii despre intențiile lui Pleșca. “Nu pot comenta pentru că nu cunosc acest subiect. Sper foarte mult ca orice intenție a colegilor de afaceri și de investiții în immobile să fie perfect legale și să provină din resurse legale și official declarate”, a menționat acesta pentru Moldova.ORG.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.