„Numai nu zburăm.” Mărculești, orașul cu trecut neobișnuit și proiecte de viitor

Mulți cunosc orașul Mărculești datorită aeroportului cu același nume. Puțini știu însă că aeroportul se află la o distanță de aproape doi kilometri de oraș, pe teritoriul satului Lunga. Și mai puțini cunosc că localitatea a fost creată de către o colonie de evrei, veniți aici din regiunea Podolia, la începutul secolului XIX. Localitatea, care încă păstrează amprenta timpului, poate atrage atenția turiștilor datorită obiectivelor istorice, dar și oamenilor care realizează proiecte neobișnuite aici. 

Pe strada centrală a localității Mărculești te pomenești după ce virezi de pe traseul Bălți-Florești. Casele mici de aici te duc cu gândul la un sat. Activiștii locali însă îți vor povesti că pe strada aceasta erau la începutul secolului trecut trei sinagogi, iar o mare parte din casele de pe această stradă au peste o sută de ani aici și s-au păstrat practic intacte.

Pe strada centrală se află o clădire modernă – „Centrul de sănătate Grigore Bivol”. Centrul a fost construit „din talpă”, cum le place să zică celor din partea locului, cu susținerea financiară a SUA. Centrul de sănătate este dotat cu echipament performant, un laborator modern, un cabinet de vaccinare și o sală modernă de fizioterapie.

La câteva case distanță dai peste un panou pe care scrie cu litere mari: „Ta Beauty”. „Vine de la franțuzescul frumusețea ta”, spune proprietara atelierului, unde se coase ii și cămăși naționale, care au ajuns tocmai în Italia, Turcia și Canada. Acesta este și locul unde oamenii vin pentru a oferi „personalitate” hainelor sale. 

Fanele lui Messi

În Mărculești se găsește și un cimitir evreiesc, îngrijit de localnici și de comunitatea evreiască, cu scopul ca pe viitor să fie transformat într-un muzeu sub cerul liber. Străinii ar putea petrece ore în șir studiind desenele de pe aceste pietre – un leu, două mâini ridicate în sus sau flori, care te fac să ghicești cine a fost îngropat aici.

Nu departe de cimitir se află gimnaziul local. În interiorul acestuia se află un muzeul al școlii, dar și muzeul orașului. După ce-și petrece elevii acasă, gimnaziul se transformă în locul unde sunt organizate lecțiile de aerobică. Cea mai mică participantă are doar șase ani, cea mai vârstnică – peste 60 de ani. De asemenea, în sala de sport a gimnaziului își fac antrenamentele fetele din clubul de fotbal „Steaua Nordului”. Tinerele, fanele lui Lionel Messi, au obținut victorii în fața echipelor de fotbal din alte raioane.

Mărculești, micul oraș din nordul țării, e una din localitățile cu cei mai optimiști oameni din Moldova. Deși spun că și-ar dori mai multe locuri de muncă și o Casă de Cultură renovată, orășenii se mândresc mult cu localitatea lor. Iar dacă îi întrebi prin ce se deosebește orașul, ei răspund că au de toate și „numai că nu zburăm”. Dar până o să zburăm de pe aeroportul Mărculești spre Roma, nu ezita să faci o tură în acest oraș!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.