Nu sunt de vină jurnaliştii pentru eşecul din 5 septembrie!

De Victoria Ungureanu

Referendumul din 5 septembrie curent, a însemnat 0 sesizări la CCA pe comportamentul incorect al mass-media şi 0 solicitări, pentru dreptul la replică. Cu toate acestea, de ce oare supăraţi au fost şi printre politicieni, şi printre oamenii de afaceri?

„Declaraţiile unor lideri nu reprezintă decât o încercare stângace de a transfera vina pentru eşecul propriu pe mass-media”, a afirmat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, referindu-se la acuzările aduse canalelor media din partea politicienilor, privind eşecul referendumului şi cauzele acestuia.
Afirmaţiile unor politicieni care acuză media de eşecul referendumului şi solicită impunerea de sancţiuni, motivând că e libertate excesivă, nu reprezintă decât „nişte vorbe spuse la mânie”, opinează expertul IDIS, Cornel Ciurea.

În goana după senzaţional, unele instituţii de presă, s-au lansat în campanii aşa-zise „anti-mafie”, care oscilează periculos de mult la graniţa dintre moral şi tendenţios, explică Cornel Ciurea de la IDIS „Viitorul”: „Jurnaliştii s-au implicat în aceste campanii fiindcă sunt scandaloase, sporesc atenţia publicului şi cresc raitingurile”.

Directoarea Moldova 1 Internaţional, Ludmila Barbă, remarcă efectele negative ale abordărilor senzaţionale ale unor subiecte extrem de sensibile: „Această campanie poate fi ceva de bătaie lungă, nu doar concepută pentru a trece în umbră a referendumului. Cred că impactul este cu mult mai mare. Telespectatorul nu are informaţia pe care i-o oferă investigaţia şi asta scade credibilitatea faţă de instituţiile de stat. E nevoie de claritate în acest caz. Altfel, în goana după raiting, ajunge să ne acopere pe toţi o avalanşă.”

Opiniile şi afirmaţiile de mai sus, au fost anunţate în cadrul unui Club de discuţii din Chişinău, la care au participat peste 30 de participanţi. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european, implementat de IDIS „Viitorul”, „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.