„Nu mai am loc în grădină să îngrop animale.” Activiștii locali din Ialoveni spun că animalele sunt otrăvite

„Mi-au otrăvit-o pe Lera, câinele din ogradă”, spune Natalia Plămădeală, activistă din Ialoveni, care de 15 ani se ocupă de salvarea și darea în adopție a animalelor fără stăpân. În tot acest timp, a reușit să salveze circa 900 de animale. Unele și-au găsit stăpâni tocmai în Estonia, Olanda, Germania. Natalia are în grijă 4 câini și câteva zeci de pisici în Ialoveni. 

Cățelușa Lera era adoptată de Natalia și a murit pe 31 iulie. Cu câteva zile mai înainte Natalia scria pe Facebook că sute de animale au fost otrăvite pe întreg teritoriul orașului Ialoveni. Ea crede că animalele au fost omorâte cu implicarea autorităților locală, în încercarea de a rezolva problema câinilor maidanezi. 

Poliția Ialoveni spune că s-a autosesizat pe două cazuri de deces al câinilor. Între timp, autoritățile locale neagă orice implicare în uciderea animalelor. Iar în Parlament este înregistrat un proiect de lege privind protecția animalelor.

„Animalele sunt otrăvite cu tubazidă”

„Dimineața, când soțul a plecat la serviciu, câinele arăta și se comporta normal, dar pe la 12:00 fiica mea a găsit-o pe Lera moartă. Era caldă încă. Cazul Lerei m-a dat gata”, continuă Natalia. Ea spune că datorită Lerei a reușit să salveze alți câini. „Ea avut o istorie tare grea. A suferit de multe boli grele.” Pentru că a învins multe boli, cățelușa Lera avea anticorpi în sânge și astfel putea ajuta alți câini, prin transfuzie la o clinică veterinară locală.

Potrivit Nataliei, ar fi vorba de sute de animale ucise. „Dacă numai la mine au murit 14 animale. La prietena mea care hrănește animalele știu că au murit mai multe și asta doar în regiunea noastră”, zice ea.

„Nu mai am loc în grădină, unde să îngrop animale. Mă credeți? Eu în toți 15 ani de când fac voluntariat nu am avut atâtea decese cât în luna iulie”, spune oftând activista.

Ea presupune că animalele au fost otrăvite cu tubazidă (un medicament folosit în medicina umană pentru tratarea tuberculozei, dar care este folosit pentru otrăvirea animalelor). Potrivit ei, animalele otrăvite cu acest preparat se zbat în convulsii și doar vitamina B6 neutralizează efectele preparatului.

„Nu demult am avut un motan Dominic, l-am văzut cum merge și cum a căzut brusc în convulsii. I-am pus vitamina B6 și și-a venit rapid în fire”, mai povestește ea. Natalia precizează că în certificate de la clinică e scris că motanul a fost otrăvit.

Un alt caz s-a întâmplat cu un câine de la o gheretă de cafea, care stă la drumul central din oraș, pe care toți o știu. „Este o cățelușă de rasă, un cocker spaniel. A fost otrăvită. După toate semnele tot cu tubazidă. Am salvat-o tot cu vitamina B6”, adaugă Natalia. 

Activista este de părere că aceste cazuri au loc cu acordul tacit al autorităților locale, pentru că este vorba de un preparat luat strict la evidență. „Eu consider asta o crimă”, conchide Natalia.

„Am angajat un avocat”

 Când am contactat-o pe Aliona Litvinov, o altă activistă locală din Ialoveni, ea tocmai se îndrepta spre o instituție medicală, ca să facă expertiză unei cățelușe otrăvite. Activista spune că vrea o confirmare oficială care să demonstreze că animalul a fost otrăvit cu tubazidă.

Acum doi ani, Aliona a obținut un certificat oficial care demonstra că o altă cățelușă a fost otrăvită cu același preparat.

„Atunci l-am prezentat la poliție, am scris cerere, chipurile au deschis dosar penal… Am scris scrisori peste tot: la procuratura locală, la cea generală, am trimis scrisoare la președintele parlamentului, la MAI”, a spus ea. Răspunsurile însă au îndreptat-o înapoi, la poliție, „pentru a se clarifica pe loc”.

De data asta Aliona a angajat un avocat, ca să se asigure că dosarul ajunge în instanța de judecată.

Vitamina B6 un antidot pentru tubazidă

Mihai Lazăr, medic-veterinar, a confirmat că vitamina B6 este un antidot pentru intoxicația cu tubazidă.  El a precizat că odată otrăvit cu această substanță, animalul intră în hipoxie, face crize de hipersalivație și convulsie. Potrivit lui, nu este exclus ca persoanele care se ocupă cu otrăvire să obțină această substanță de la cineva care se tratează de tuberculoză. „Vitamina B6 este una din soluții”, a spus specialistul. 

 „Gospodăria comunală nu se ocupă cu otrăvirea câinilor”

Ion Cujbă, șeful Gospodăriei Locativ Comunale Ialoveni, neagă categoric orice implicare a întreprinderii pe care o conduce în otrăvirea câinilor maidanezi. „Gospodăria comunală nu se ocupă cu otrăvirea câinilor”, a precizat el. Mai mult, potrivit lui, pe parcursul anului curent la adresa întreprinderii nu a parvenit niciun apel din partea iubitorilor de animale care să sesizeze aceste cazuri de otrăvire.

„Legat de otrăvire: Eu cred că sunt niște reglări de conturi între niște persoane care se dușmănesc. Dar vina pică pe gospodăria locativ comunală și primărie. Iată care e motivul. Dar eu nu pot să mă exprim, pentru că sunt organele de drept care s-au autosesizat în cazul dat”, ne-a spus responsabilul.

O sută de câini maidanezi în Ialoveni

În opinia lui, vinovatul poate fi găsit ușor de poliție, datorită camerelor de supraveghere instalate prin tot orașul. 

Funcționarul admite că acum în orașul Ialoveni sunt circa o sută de câini maidanezi, iar autoritățile centrale caută soluții pentru a rezolva problema. „Noi am propus construcția unor aziluri regionale, unde să fie duși câinii agresivi”, zice funcționarul. Dar pentru aceasta ar trebui modificată legislația care să permită acest lucru, spune el.  

„Cazul se află în examinare la sectorul de poliției nr.1 Ialoveni”

Vasile Postica, şef de sector al Poliției Ialoveni, ne-a spus succint că Poliția s-a autosesizat în cazul otrăvirilor câinilor din Ialoveni. Este vorba despre decesul a doi câini. Potrivit lui, polițiștii au fost la fața locului și au confirmat decesul câinilor, iar specialiștii urmează să stabilească dacă moartea acestora a survenit în urma otrăvirii.

„Cazul se află în examinare la sectorul de poliției nr.1 Ialoveni. Se duc cercetări. Vrem să vedem ce spun specialiștii”, a explicat el.

Potrivit art. 222 din Codul Penal „Cruzimea faţă de animale” tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor, care a cauzat mutilarea ori moartea acestora, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Proiect de lege pentru protecția animalelor, criticat

La mijlocul lunii iunie, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege-cadru privind protecția animalelor. Proiectul vine să prevină abandonul necontrolat al animalelor și prevede crearea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a animalelor cu și fără stăpân.

De asemenea, proiectul prevede înființarea unui serviciu specializat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care va fi responsabil de elaborarea politicilor pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân.

Deputata Iulia Dascălu, una din autoarele proiectului, a spus la prezentarea proiectului că acest cadru legislativ va stimula crearea de noi adăposturi decente.

Activiștii pentru drepturile animalelor au adus și critici proiectului, cerând urgent revizuirea proiectului. 

Organizațiile de protecție a animalelor au spus că au fost eliminate articole și puncte cheie, cum ar fi înregistrarea video obligatorie la capturarea animalelor, au fost reduse punctele care definesc cruzimea și maltratarea animalelor. Acestea au cerut să fie organizate consultări publice complete și să fie reintroduse punctele și articolele cheie eliminate în proiectul de lege privind protecția animalelor înainte de prima lectură a legi.

Dacă ar fi votat acest proiect de lege ar intra în vigoare doar după 12 luni, după publicarea în Monitorul Oficial. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.