Noua conducere de la Kiev a cedat: Flota rusă va sta în Crimeea până în 2042

Flota rusă la Marea Neagră rămâne în Crimeea încă un sfert de secol

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Viktor Ianukovici au anunţat menţinerea şi după 2017 a bazei navale ruse în Ucraina, în schimbul unei reduceri de 30% a preţului pentru gazele naturale ruse livrate Kievului, o reducere considerată o parte din chiria plătită de Moscova pentru această bază. Cei doi şefi de stat au semnat acorduri în acest sens la Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, situat în estul ţării.

‘Prezenţa bazei ruse /la Sevastopol, în Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, n.red/ este prelungită cu 25 de ani, cu dreptul de a fi prelungită cu încă cinci ani, dacă niciuna dintre părţi nu doreşte suspendarea acordului’, a indicat preşedintele rus, subliniind că această înţelegere va crea garanţii mai bune pentru securitatea în bazinul Mării Negre.

Liderul de la Kremlin nu a precizat însă din ce moment este considerată prelungirea staţionării Flotei ruse la Sevastopol – de acum sau începând din 2017, când expiră acordul încheiat în 1997. Potrivit însă ediţiei online a cotidianului rus Kommersant, documentul prevede prelungirea cu 25 de ani după 2017, ceea ce ar însemna până în 2042.

În schimbul menţinerii Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea, preşedintele rus a anunţat o reducere considerabilă a preţului plătit de Ucraina pentru gazele ruseşti. ‘Ucraina va primi o reducere de 100 de dolari faţă de preţul actual de 330 de dolari pentru mia de metri cubi, adică o reducere de 30% din suma contractuală", a anunţat Dmitri Medvedev, după convorbirile purtate omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, potrivit agenţiilor de presă ruse.

‘Reducerea (preţului la gaz) va fi considerată parte din chiria pentru baza noastră militară de la Sevastopol’, a mai indicat Dmitri Medvedev, adăugând că acesta este un pas pe care Rusia îl aştepta de mult timp.

Viktor Ianukovici, care după instalarea sa în fotoliul de preşedinte al Ucrainei, în februarie a.c., a lăsat să se înţeleagă că prelungirea staţionării Flotei ruse pe teritoriul ţării sale este posibilă, a salutat acordurile încheiate cu Rusia, pe care le-a calificat ca fiind ‘fără precedent’.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, în prezent lider al opoziţiei de la Kiev, a declarat că preşedintele Viktor Ianukovici ‘a încălcat grosolan’ Constituţia ţării, prin semnarea acordurilor cu Moscova prin care a fost prelungită staţionarea pe teritoriul ucrainean a Flotei ruse la Marea Neagră cu 25 de ani.

Acordul privind staţionarea Flotei ruse în Crimeea a fost semnat la 28 mai 1997, la Kiev, de către premierii de la acea vreme ai Rusiei şi Ucrainei, Viktor Cernomîrdin şi Pavel Lazarenko. Acordul prevede că Flota rusă îşi are baza la Sevastopol şi Feodosia şi că Ucraina închiriază Rusiei toată infrastructura din aceste porturi pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire la înţelegerea părţilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.