Nouă cărți pentru vremuri tulburi

Moldova.org, cu ajutorul Dianei Mihuță, librară la Cărturești, a pregătit o listă de lectură pentru cei care vor să se detașeze de știri, dar în același timp vor să rămână cu picioarele pe pământ și conectați indirect la realitățile curente.

  1. Granița, Erika Fatland

Erika Fatland este jurnalistă și specialistă în antropologia socială din Norvegia. În „Granița” își propune să afle cum e să împarți granița cu cea mai vastă țară de pe glob. Timp de 259 de zile traversează două continente, paisprezece state și trei republici separatiste. Scriitoarea adună istorii și mărturii într-un portret viu al Rusiei și felului în care aceasta își construiește relația cu vecinii săi. Fie că te interesează călătoriile, geopolitica sau istoriile personale, lectura promite să fie una pe potrivă.

  1. Statul polițienesc al Rusiei Sovietice, Martin Whittock

Suntem terifiați de știrile despre stârpirea oricărei manifestări de protest în Rusia de azi, însă, poate n-am mai fi atât de uimiți, dacă am ști mai multe despre istoria acestei practici pe meleagurile rusești. În această carte, Whittok dezvăluie povestea complexă a felului în care cruzimea, cooperarea și compromisul au construit statul totalitar URSS, a cărui umbră se întinde peste lume. O poveste simplificată care dezvălui rolul poliției secrete care, din unele surse, devine și mai activă în ultimele vremuri.

  1. Psihologia Fake News, un volum coordonat de Rainer Greifeneder, Mariela E. Jaffe, Eryn J. Newman și Norbert Schwartz

Ce îi face pe oameni să accepte și să distribuie informații false și cum se poate contracara acest fenomen? Volumul de față aduce laolaltă experți consacrați din diferite domenii ale psihologiei și științelor înrudite, precum științele politice și informației care prezintă cele mai recente studii, teorii și aplicații legate de dezinformare și propun diferite direcții de intervenție pentru a contracara știrile false. Dacă tot ne suspectăm unii pe alții de distribuire a știrilor false și suntem derutați când auzim că o știre pe care o credem este falsă, poate e bine să explorăm fenomenul din perspectiva oamenilor de știință.

  1. Omul în căutarea sensului vieții, Victor E. Frankl

Victor Frankl a petrecut trei ani în lagărele de la Aushwitz și Dachau și a fost eliberat după terminarea războiului. Profund afectat de evenimentele și scenele la care a asistat, își pune întrebarea „În ce se transformă oamenii ajunși acolo?”.

Frankl a dezvoltat logoterapia- metoda de vindecare prin cultivarea capacității de a găsi și a trăi o viață plină de sens. Omul este tot timpul în căutarea sensului vieții, rolului pe pământ și durata vizitei noastre în dimensiunea actuală.

  1. Alegerea, Edith Eva Eger

Scrisul îi ajută nu doar pe cei care scriu, ne ajută pe noi toți, atunci când citim mărturiile timpului. Cartea de față este una din aceste exemple. Edith Eva Eger a fost trimisă la Aushwitz. La câteva ore după ce părinții ei au fost gazați, Edith a fost forțată să danseze și a fost lăsată în viață ca să-l distreze pe dr. Joseph Mengele.

Ani de-a rândul, Edith Eva Eger a ales să uite, să nu vorbească despre experiența sa și totuși, la 35 de ani după încheierea războiului, a vorbit lumii despre cumplitele timpuri. Viața ei este despre puterea de a trece prin cele mai cumplite orori și de a pune propria suferință în slujba altor oameni.

Dr. Edith Eva Eger are un cabinet de psihoterapie și oferă consultații pentru tratarea sindromului postraumatic.

  1. Sunt oare un călău? Lilia Calancea

Cum sunt văzute alegerile părinților de către copii și sunt oare responsabili copiii pentru crimele strămoșilor?

Un roman despre istoria reprimată a familiei, despre Holocaust și justificările unui fost călău în lagărul de la Treblinca. O spovedanie al unui călău care e și victimă în același timp. Or, în zilele noastre poate fi o lectură emoțională cu paralelele de rigoare, mai ales că autoarea e originară din Republica Moldova.

  1. Peripețiile bravului soldat Sveik, Jaroslav Hasek

Nu m-am gândit vreodată că voi prezenta drept actuală această carte. Am citit-o ca pe un volum plin de umor, un fel de Păcală ceh. Un brav soldat care reușește să saboteze în cel mai ingenios mod ordinele superiorilor săi. Categoric, este un foarte convingător manifest antirăzboi care ne amintește de acea dronă doborâtă de borcanul de roșii murate ale unei gospodine ucrainence.

  1. Mindfulness pentru anxietate, Susan M. Orsillo, Lizabeth Roemer

Să avem grijă de noi, să ne cunoaștem și să ne respectăm organismul este o necesitate, mai ales când suntem conectați nonstop la lumea digitală, iar anxietatea este partenerul nostru de viață.

Ce este anxietatea și cum se deosebește de frică? Cum o recunoști și care sunt simptomele ei? Aici ai un ghid de ajutor pentru momentele în care nu poți face față grijilor. Ar fi o lectură cu care putem alterna câteva din știrile urmărite zilnic și care ne poate aminti că nu avem suficiente resurse pentru a îngloba suferințele lumii.

  1. Homo Sapiens, o istorie plină de speranță, Rutger Bregman

Să uităm un pic de cartea lui Iuval Noah Harari, aici nu este numai despre istorie.

Rutger Bregman scrie un manifest al credinței în oameni, prezentând pas cu pas o perspectivă nouă a experimentelor lui Stanley Milgram, experimentul închisorii de la Stanford, a cărții Împăratul Muștelor și multe altele.

Am fost învățați că suntem egoiști prin natura noastră umană și suntem conduși de propriul interes. De fapt, până și ultima experiență de acordare a suportului față de refugiații din Ucraina ne demonstrează că oamenii sunt conduși mai degrabă de instinctul de a coopera și ajuta pe cei care au nevoie.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.