Norvegia ridică un gard de oțel la granița sa cu Rusia

Norvegia ridică un gard de oțel la un post de la granița sa arctică îndepărtată cu Rusia, ca urmare a unui aflux de migranți anul trecut. Guvernul norvegian a indicat că o nouă poartă și un nou gard, lung de circa 200 de metri și înalt de 3,5 metri, care se întinde de la punctul de frontieră Storskog, sunt necesare pentru întărirea securității la avanpostul de nord al zonei Schengen.

Ridicarea gardului la un post de frontieră, pe unde circa 5.500 de migranți, în majoritate sirieni, au intrat în Norvegia anul trecut, reflectă o schimbare mai largă de atitudine a opiniei publice împotriva refugiaților.

Organizații pentru refugiați și unii politicieni din opoziție spun că gardul Norvegiei va descuraja persoanele care fug din cauza persecuției și că el reprezintă un ecou nedorit al Războiului Rece într-o regiune unde relațiile au înflorit în general de la destrămarea în 1991 a fostei URSS.

Gardul va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de instalarea iernii geroase, pentru a face mai dificilă pătrunderea în Norvegia prin pădure. Muncitorii au efectuat până în prezent unele lucrări pregătitoare, degajând terenul de barierele din lemn vechi pentru a ține sub control turmele de reni.

Norvegienii și rușii din regiune pot face vizite scurte fără vize. Circa 250.000 de persoane au trecut frontiera anul trecut, cifra fiind în scădere în comparație cu anii recenți, dar mult mai mare comparabil cu cea de doar 5.000 într-un an din perioada Războiului Rece.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.