Nivelul radioactivității în RM nu s-a schimbat, iar consumul de iod nu ajută într-un război nuclear. Explicăm

Chiar în prima zi de război, forțele militare ale Federației Ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. „Această acțiune este o amenințare gravă nu doar la adresa Ucrainei, dar și a întregii Europe”, a declarat Alyona Shevtsova, consiliera comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei. În următoarele zile, s-a observat o ușoară creștere a nivelului de radiație din regiune, iar motivul ar fi trecerea tancurilor și a artileriei grele pe pământurile încă contaminate de radiație. 

Experții Organizației Națiunilor Unite au anunțat că deși nivelul radiațiilor a crescut la Cernobîl, el nu reprezintă un pericol pentru locuitorii Europei. Personalul de la centralele nucleare din Cernobîl continuă „lucrarea privind asigurarea securității nucleare și monitorizarea radiațiilor în modul normal de funcționare. Nivelurile radiațiilor rămân normale”, se arată într-o scrisoare rusă trimisă Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Această situație, dar și anunțul din weekend al președintelui rus Vladimir Putin că-și pune forțele nucleare în stare de alertă maximă au stârnit un val de teamă în Europa Centrală. Oamenii au început să facă stocuri de pastile cu iod, acestea fiind considerate eficiente împotriva radiațiilor.

Inclusiv în Republica Moldova, au fost raportate cazuri de stocuri limitate de iod în mai multe farmacii. Iar valul de refugiați și eventualitatea că țara noastră va primi răniți din țara atacată de statul rus au stârnit panică în rândul moldovenilor că am putea rămâne fără acces la medicamente. În acest context, la 25 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat că a fost creat un grup de lucru cu distribuitorii de produse farmaceutice, pentru a monitoriza stocurile de medicamente de importanță vitală (soluții perfuzabile, sisteme perfuzabile, seringi, o serie de antibiotice etc.) disponibile în farmacii/depozite. 

Totuși, specialiștii atenționează că oamenii nu trebuie să ia iodură de potasiu dacă nu au probleme cu glanda tiroidă sau fără recomandarea medicului endocrinolog. Iodura de potasiu poate bloca procesul de capturare a iodului radioactiv de către glanda tiroidă doar dacă este administrată doza recomandată de iodură de potasiu de 130mg pe zi, pentru adulți. 

Pe piața farmaceutică din Moldova, comprimatele cu iodură de potasiu sunt de maxim 200mcg (1mg=1000mcg). Astfel, adulții ar trebui să ia zilnic tocmai 650 de pastile, iar copiii – 325 de pastile, ca să se ajungă la doza necesară. Acest lucru, însă, poate fi periculos pentru organismul uman. Și mai important, soluția de iod (5%) este un produs de uz extern cu efect bactericid, iar ingerarea acestuia poate cauza intoxicații, arsuri interne și febră. 

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI ne spun că nu trebuie să ne facem griji, pentru că nivelul de radiație din țară nu a crescut. „Nu am primit astfel de informație”, ne-a spus Liliana Pușcașu, șefa Direcției relației cu publicul din cadrul Inspectoratului.

Acest lucru este confirmat și de Ionel Bălan, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice. El a declarat pentru Radio Chișinău, că în Republica Moldova nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului radioactivității mediului. De asemenea, specialistul spune că nu există motive de îngrijorare, atâta timp cât conturul reactoarelor și protecția centralei nu sunt afectate. „Avem cinci stații automate care măsoară încontinuu fluctuația fondului Gamma ambiental. Practic, totul se menține la nivelele normale”, a spus el.

Alimente care sunt surse de iod

Totuși, dacă te îngrijorezi de nivelul de iod în corp, poți consuma produsele alimentare care au un conținut mare de iod. Pe lângă sarea iodată, putem obține cantitatea recomandată de iod consumând:

  • Cod sau ton (85 g): 99 mcg iod
  • Iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi (1 cană): 75 mcg iod
  • Lapte cu conținut scăzut de grăsimi (1 cană): 56 mcg iod
  • Pâine albă îmbogățită (2 felii): 45 mcg iod
  • Creveți (85 g): 35 mcg iod
  • Ou (1 ou mare): 24 mcg iod
  • Conservă de ton în ulei (85 g): 17 mcg iod
  • Prune uscate (5 prune uscate): 13 mcg iod
  • Brânză Cheddar (30 g): 12 mcg iod
  • Cereale de tărâțe cu stafide (1 cană): 11 mcg iod
  • Suc de mere (1 cană): 7 mcg iod
  • Mazăre verde congelată (1/2 cană): 3 mcg iod
  • Banană (1 banană de mărime medie): 3 mcg iod

Lucrul cel mai bun pe care putem să-l facem acum este să ne păstrăm calmul și să ne informăm din surse oficiale și sigure, iar iodul din farmacii să-l lăsăm pentru persoanele rănite și pentru spitalele care ar putea avea mare nevoie de acesta. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare